Linkovi

U BiH trenutno boravi oko 7.000 migranata


Migranti u kampu Miral
Migranti u kampu Miral

Migrant iz Avganistana teško je prije dva dana povrijeđen u migrantskom centru Miral u Velikoj Kladuši pošto mu je drugi migrant iz Pakistana nanio teške povrede hladnim oružjem u predjelu stomaka.

Veća grupa migranata je negodujući pokušala da spriječi uviđaj gađajući policajce različitim predmetima i tom prilikom jedan policijski službenik je lakše povrijeđen.

Tek nakon dolaska pojačanja situacija se smirila a uviđaj je obavljen. Potvrdio je to portparol MUP-a Unsko-sanskog kantona, Ale Šiljdedić precizirajući da je napadač priveden te da se tereti za pokušaj ubistva.

Migrantski kamp u Miral
Migrantski kamp u Miral

Povrijeđeni migrant je prevezen u kantonalnu bolnicu u Bihaću. Ale Šiljdedić je saopštio da je posljednjih dana povećan broj incidenata pošto sve više migranata dolazi na područje Unsko-sanskog kantona dok su smještajni kapaciteti ograničeni.

Ale Šiljdedić
Ale Šiljdedić

Direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić potvrdio je da se u Bosni i Hercegovini trenutno nalazi oko 7.000 migranata od kojih je šest hiljada smješteno u privremene prihvatne centre.

On je upozorio da bi migrantska kriza u BiH mogla eskalirati nakon epidemije korona virusa i popuštanja mjera pošto su centri u Srbiji, gdje je boravilo oko devet hiljada migranata, napola ispražnjeni.

Slobodan Ujić
Slobodan Ujić

Prvi čovjek policije entiteta Republika Srpska Dragan Lukač rekao je danas da policija tog entiteta dnevno privede oko 100 migranata i šalje ih u kampove koji se nalaze u FBiH.

Najveći broj ovih ljudi se, na putu ka Zapadnoj Evropi, kreće ka Bosni i Hercegovini, saopštio je Slobodan Ujić.

XS
SM
MD
LG