Linkovi

U BiH iz SAD-a izručen optuženi za ratne zločine


Adem Kostrjevac (Izvor: Tužilaštvo BiH)
Adem Kostrjevac (Izvor: Tužilaštvo BiH)

Adem Kostrjevac, bosanskohercegovački državljanin optužen za ratne zločine i silovanje trudnice u Bosni i Hercegovini, izručen je danas, 18. juna, iz Sjedinjenih Američkih Država u BiH. 

Optuženog Kostrjevca (1961) organi BiH tražili su zbog ratnog zločina počinjenog na području Zvornika, 1992. godine, te je odmah po izručenju uhapšen.

“Protiv navedenog je Posebni odjel za ratne zločine podigao optužnicu, nakon što je 2015. godine otkriven je i lociran u suradnji s partnerskim institucijama u SAD, te ispitan u svojstvu osumnjičenog. Nakon podizanja optužnice, proveden je postupak za njegovo izručenje pravosuđu BiH”, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Posebni odjel za ratne zločine, tragao je za navedenim optuženim koji se tereti da je tokom 1992. godine, na području Zvornika, u svojstvu pripadnika Armije RBiH, počinio kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, tako što je počinio zločin silovanja i seksualnog zlostavljanja žrtve srpske nacionalnosti.

“Navedeno silovanje i zlostavljanje prouzročilo je gubitak trudnoće žrtve, koja je bila u poodmakloj fazi“, navedeno je u saopćenju.

Nakon izručenja, pokrenute su aktivnosti na određivanju pritvora za optuženog.

Američki Savezni sud u Missouriju je u martu 2020. godine odobrio zahtjev za izručenjem Bosne i Hercegovine Ademu Kostjerevcu.

Sud BiH je sredinom aprila 2015. godine potvrdio optužnicu protiv Kostjerevca koja ga tereti za zločin protiv civilnog stanovništva, te je zbog nedostupnosti pravosudnim organima, za njim bila raspisana Interpolova potjernica.

Tužiteljstvo BiH izražava zahvalnost partnerskim institucijama u Sjedinjenim Državama, Ministarstvu pravde (DOJ), na suradnji i pomoći u borbi protiv nekažnjenosti ratnih zločina, kao i partnerskim policijskim agencijama u BiH, koje su sudjelovale u aktivnostima na izručenju ovog optuženog pravosuđu BiH.

Iz Tužiteljstva je naglašeno da se i dalje traga za više desetaka osumnjičenih za ratne zločine, za koje postoje saznanja da se nalaze u inozemstvu i intenzivno se poduzimaju aktivnosti za njihov pronalazak i izručenje pravosuđu BiH.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG