Linkovi

U Baltimoreu - uska veza policije i židovske zajednice


Policajac iz Baltimorea Ken Dickstein, koji radi u Odjelu za veze sa židovskom zajednicom, razgovara s nekima od američkih Židova u baltimoreskoj četvrti Park Heights
Policajac iz Baltimorea Ken Dickstein, koji radi u Odjelu za veze sa židovskom zajednicom, razgovara s nekima od američkih Židova u baltimoreskoj četvrti Park Heights

Iako u četvrti Park Heights ima malo kriminala za vrijeme Šabata, tu i tamo dogodi se fizički napad za vrijeme ulične krađe, najviše između 9 i 11 sati navečer

Baltimore, grad na istočnoj obali Sjedinjenih Država, poznat je po svojim etničkim četvrtima. Baltimore ih ima čak 225! U gradu – među ostalima - živi i oko 100 tisuća Židova, većinom u jednom od najstarijih gradskih kvartova, četvrti Park Heights. Policijska uprava grada Baltimorea ima zato i poseban odjel ‘za vezu sa židovskom zajednicom.’

Petak je, kasno popodne, samo nekoliko sati prije početka židovskog Šabata. Židovi u četvrti Park Heights idu u sinagogu. Na ulici je i policajac Ken Dickstein koji radi u Odjelu za veze sa židovskom zajednicom. Njegov je posao da Šabat protiče bez incidenta, uglavnom u prometu. Naime, većina ortodoksnih Židova ne vozi automobil na Šabat jer to zabranjuje njihova vjera:

"Šabat im počinje u petak sa zalaskom sunca i traje do zalaska sunca u subotu. Zbog toga u to vrijeme ima puno pješačkog prometa."

Iako u četvrti Park Heights ima malo kriminala, tu i tamo dogodi se fizički napad za vrijeme ulične krađe, najviše između 9 i 11 sati navečer. A Pogotovo nakon službe na Šabat. U Baltimoreu živi prilično brojna i vrlo usko povezana zajednica ortodoksnih Židova. Neil Schachter kaže da policajac Ken Dickstein doprinosi općem osjećaju sigurnsoti u tom kvartu:

"On jako dobro poznaje i razumije našu zajednicu i njene potrebe. Za to mu ne trebaju nikakve upute, i svima nam puno pomaže."

Ken Dickstein je također odrastao u židovskom kraju Baltimorea. On govori hebrejski i jidiš. Otac mu je bio rabin. Uz to, on često posjećuje Židovski centar u Baltimoreu. Židovska zajednica ovoga grada datira s kraja 18. stoljeća. U kvartu Park Heights nalazi se 55 sinagoga. Jednu od najnovijih sagradili su Židovi koji su se u Ameriku doselili iz Irana:

"Tu je prilično velik broj Iranaca. Oni su vlasnici nekoliko biznisa i kosher restorana i pekarnica."

Jedan od njih je i popularni američki lanac krafni Dunkin’ Donuts. No, ovaj je ipak drugačiji jer su njihovi krafni kosher, pripremljeni po strogom židovskom načinu spravljanja hrane, koji nadzire rabin. Dunkin’ Donuts u Park Heightsu je jedina prodavaonica kosher uštipaka u Baltimoreu.

Osim što se brine za sigurnost svojih židovskih sugrađana u njihovim domovima i na radnom mjestu, Ken Dickstein kaže da je najbolja strana njegovog posla - osjećaj prisnosti sa židovskom zajednicom.

XS
SM
MD
LG