Linkovi

U analizi svjetske ekonomske kompetitivnosti Hrvatska na 76. mjestu


U analizi svjetske ekonomske kompetitivnosti Hrvatska na 76. mjestu
U analizi svjetske ekonomske kompetitivnosti Hrvatska na 76. mjestu

Najkompetitivnija zemlja svijeta i dalje je Švicarska, ispred Singapura, Švedske, Finske i Sjedinjenih Država. Slijede Njemačka, Nizozemska, Danska, Japan i Velika Britanija.

Svjetski ekonomski forum objavio je ovogodišnju analizu kompetitivnosti zemalja svijeta. Švicarska je na prvom mjestu, Sjedinjene Države na petom, Kina na 26., a Hrvatska na 76. Analiza se temelji na objavljenim ekonomskim podacima te na informacijama koje je dalo preko 14 tisuća poslovnih čelnika iz 142 zemlje.

Kako javlja dopisnica iz Bruxellesa Lada Stipić Niseteo, na listi svjetskog indeksa kompetitivnosti Hrvatska je u donjoj polovici, na 76. mjestu između 142 zemlje. Najkompetitivnija zemlja svijeta i dalje je Švicarska, ispred Singapura, Švedske, Finske i Sjedinjenih Država. Slijede Njemačka, Nizozemska, Danska, Japan i Velika Britanija.

Nisko 76. mjesto – istina, sitnu stepenicu bolje do lanjskog – Hrvatska je dobila radi slabih rezutata u kategoriji institucija, efikasnosti tržišta roba i rada te razvoja financijskih tržišta. Bolje stoji u infrastrukturi, edukaciji i zdravstvu. Na vrhu je po niskoj stopi inflacije ili utjecaju malarije ili AIDS-a na poslovanje tvrtki.

Veoma nisko, gotovo pri dnu, je po procjeni opterećenja tvrtki neadekvatnim propisima, rasipanju državnog novca, doškolovanju radnika, poreskoj politici ili cijeni poljoprivredne politike. Zabrinjava i indikator visokog odljeva mozgova.

Najproblematičnijim faktorima u vođenju tvrtki proglašeni su neefikasna državna uprava, korupcija i politička nestabilnost.

XS
SM
MD
LG