Linkovi

U Americi se obilježava 100. rođendan rekreacijskog vozila, RV-a


U Americi se obilježava 100. rođendan rekreacijskog vozila, RV-a
U Americi se obilježava 100. rođendan rekreacijskog vozila, RV-a

Godišnje se proda RV-a u vrijednosti devet milijardi dolara

Ako ste ikad gledali stare western filmove, vjerojatno ste vidjeli natkrivene kočije, simbol sirenja Sjedinjenih Država na zapad tijekom 19-tog stoljeća. Premda je danas to vrijeme prošlo, mnoge Amerikance i dalje privlače takve kuće na kotačima. Današnja verzija te kočije je motorizirana kamp prikolica, takozvano rekreacijsko vozilo ili RV. Ove se godine obilježava 100. rođendan tih vozila, kojih se godišnje proda u vrijednosti od 9 milijardi dolara.

U središnjem dijelu države Indiane kazu da imaju tri žetve. Osim soje i kukuruza to su i rekreacijska vozila koja se mogu kupiti ili iznajmiti u različitim veličinama, na vlastiti pogon ili za vuču tegljačem. Najmanji se mogu kupiti za nekoliko tisuća dolara, za mnogo manje od novog automobila. Rekreacijska vozila su postala posebice popularna u posljednjih nekoliko desetljeća, a vise od pola ih je napravljeno u okrugu Elkhart u Indiani, gdje se nalazi i njihov muzej, koji vodi Al Hasselbart.

"Amerikanci su, barem velika većina nas, uvijek bili lutalice. Imamo ogromnu, prekrasnu zemlju, i mnogi od nas žele to iskoristiti i vidjeti sto vise od nje."

Hasselbart kaze da su od samog početka rekreacijska vozila bila demokratska stvar, namijenjena za bogate i za siromašne, razlika je samo bila u njihovoj opremi i dimenzijama. I premda se njihova kvaliteta izrade tijekom stotinu godina drastično poboljšala, osnovni je koncept ostao isti. Korporacija Newmar, jedan od njihovih proizvodjaca nalazi se u maloj poljoprivrednoj zajednici u mjestu Nappanee. Newmar upošljava 400 radnika koji prave luksuzna rekreacijska vozila ponajviše namijenjena kupcima takozvane baby boom generacije rodjene nakon drugog svjetskog rata, koja se ovih godina približava mirovini. John Sammut vodi prodaju u korporaciji Newmar.

"Baby boom generacija koristi rekreacijska vozila na načine na koje uopće nismo ni pomišljali, i mi odgovaramo na tu potražnju s modelima koji ce im dati priliku da uz njihovu pomoć upražnjavaju svoje interese i hobije."

Neki Amerikanci žive cijelu godinu u svojim rekreacijskim vozilima i žele ih opremljene s satelitskom televizijom i Internetom. Gail i Don Winter Žive u svojem deset metara dugom vozilu 3 do 5 mjeseci godišnje. S njim su obišli sve američke države ukljucujuci i Aljasku. Oni kazu da im se najviše svidja sloboda kretanja, ali i da uživaju u stjecanju novih prijatelja u kampovima gdje se parkiraju.

"Naravno da nalazimo prijatelje, na našim putovanjima srećemo uistinu zanimljive osobe. Sad imamo prijatelje po cijeloj Americi."

Najnovija ekonomska recesija pogodila je i prodaju rekreacijskih vozila, no John Sammut tvrdi da se stvari okreću na bolje te da se za njih niču nova trzista na neočekivanim mjestima, kao sto je Kina.

XS
SM
MD
LG