Linkovi

U akciji SIPA-e zbog šverca zlata i srebra uhapšeno 30 osoba


SIPA: arhivska fotografija
SIPA: arhivska fotografija

U okviru operativne akcije kodnog naziva "Zlatni karat", policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) lišili su slobode 30 osoba, zbog postojanja osnova sumnje u počinjenje više krivičnih djela.

Osumnjičene osobe se terete da su u saradnji sa drugim osobama, s ciljem pribavljanja protivpravne imovinske koristi vršila krijumčarenje i nedozvoljeno rasturanje neocarinjene robe, tačnije predmeta od zlata i srebra.

Akcija je započeta 6. marta, a i danas se nastavljaju pretresi lica, stambenih i poslovnih objekata koje koriste osumnjičena lica na ukupno 56 lokacija širom Bosne i Hercegovine: Sarajeva, Tuzle, Gračanice, Živinica, Tešnja, Maglaja, Cazina, Bihaća, Konjica i Kladnja.

U dosadašnjem toku akcije, pronađeno je i privremeno oduzeto oko 40 kg zlata i srebra i veća količina novca za koje se pretpostavlja da potiču iz krivičnih djela koja se osumnjičenim stavljaju na teret.

Osobe lišene slobode će nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e biti predata u dalju nadležnost postupajućem tužiocu Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

XS
SM
MD
LG