Linkovi

Jedan hrvatski vojnik poginuo, dva ranjena u napadu u Afganistanu. BH vojnici nisu bili izloženi napadu


An Afghan police officer keeps watch near the site of a suicide car bomb blast in Kandahar, Afghanistan, July 18, 2019.
An Afghan police officer keeps watch near the site of a suicide car bomb blast in Kandahar, Afghanistan, July 18, 2019.

Tri pripadnika Hrvatske vojske u mirovnoj misiji u Afganistanu ranjeni su rano jutros u napadu na njihovo neborbeno oklopljeno vozilo u Kabulu.

Pripadnik Hrvatske vojske u Afganistanu preminuo je nakon što je tokom napada u kojem su ranjena još dvojica vojnika, zadobio teške povrede.

Prema prvim informacijama, na vozilo je naletio bombaš-samoubojica na motociklu.

"Hrvatski vojnici kretali su se u tri vozila. Oko 8 sati ujutro krenuli su u kamp Kaja. U 8.45 sati, na putu od kampa Kaja do kampa Lion, na 200 metara od kampa Lion, došlo je do zalijetanja trokolice motocikla s bombašem samoubojicom u naše vozilo. Na lice mjesta su izašle afganistanske snage i pružile pomoć našem ozlijeđenima. Da vozilo nije bilo blindirano posljedice bi bile puno teže", priopćeno je na pres-konferenciji.

Iz Oružanih snaga su potvrdili da niko od pripadnika OSBiH nije bio izložen napadu koji se desio jutros u rejonu Kabula.

"Svi pripadnici OSBiH koji se nalaze u misiji podrške miru u IR Afganistanu su bezbjedni i nalaze se na redovnom izvršavanju zadataka," saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.

XS
SM
MD
LG