Linkovi

U Afganistanu ponovo djeluju terorističke grupe


Čovjek prolazi pored mesta samoubilačkog napada u oblasti Badakstan, 6. juni 2023.
Čovjek prolazi pored mesta samoubilačkog napada u oblasti Badakstan, 6. juni 2023.

Dvije godine nakon što su Talibani preuzeli Afganistan, ova zemlja ponovo postaje pogodno tlo za terorističke aktivnisti koje se već osjećaju u regionu, a moguće da će uskoro imati kapaciteta i da pogode Zapad.

Najnoviji upozoravajući izvještaji dolaze od tima UN za nadzor, koji je u junu objavio da Talibani nisu ispunili dogovore o borbi protiv terorizma iz Sporazuma u Dohi, kojim je omogućeno i povlačenja američkih snaga.

U izvještaju jedne od obavještajnih službi države članice UN, navodi se da "mnoge terorističke grupe imaju veće slobode kretanja pod vlašću Talibana". Te grupe to i koriste, a prijetnja terorizmom raste, kako u Afganistanu, tako i u regionu, navodi se u izvještaju.

Neki procjenjuju da u Afganistanu djeluje 20 terorističkih grupa, a pojedini susjedi ove zemlje su zabrinuti. Pakistan, na primjer, često ukazuje na povećani broj smrtnih slučajeva povezanih sa terorizmom, od kojih se veliki dio dogodio baš uz granicu sa Afganistanom. Talibani odbijaju takve navode.

Talibanski zvaničnik je ranije ovog mjeseca potvrdio naredbe vrhovnog vođe Hibatulaha Ahunzade, kojima se zabranjuju napadi na granici sa Pakistanom. Glavni portparol Zabihula Mudžahid otišao je korak dalje, i izjavio za Glas Amerike da su upravo talibanski borci zaustavili terorističke pretnje u Avganistanu.

"Oni koji su odgovorni za ove aktivnosti, biće izvedeni pred lice pravde i kažnjeni u skladu sa našim pravnim sistemom", naveo je uz napomenu kako su talibanski protivteroristički timovi eliminisali afganistanski ogranak terorističke grupe Islamske države, poznat kao IS-Korasan ili ISIS-K.

Talibani su također dobili i javnu podršku od američkog predsjednika Joea Bidena, koji je prošlog mjeseca izazvao pometnju kada je rekao da Talibani ispunjavaju svoja obećanja.

"Sjećate se šta sam rekao o Afganistanu? Rekao sam da Al Kaide tamo neće biti. Rekao sam da neće. Rekao sam da će nama Talibani pomoći", rekao je Biden u odgovoru na pitanje o prebrzom povlačenju Amerikanaca iz Afganistana.

"Šta se sad dešava? Šta? Čitajte novine, bio sam u pravu", rekao je Biden.

Američki zvaničnik koji je govorio sa Glas Amerike uz uslov da ostane anoniman, rekao je da je Biden mislio na ulogu Talibana u ubistvu lidera terorističke ćelije koji je bio odgovoran za bombardovanje aerodroma u Kabulu u augustu 2021. U napadu je ubijeno 13 američkih vojnika i oko 170 afganistanskih civila.

Drugi američki zvaničnici su oprezni u ocjeni, iako ukazuju na to da su i Al Kaida i IS Korasan imale namjeru, a možda čak i mogućnost da napadnu američke i zapadne mete.

"Naši obavještajni podaci su nedovoljni", rekao je komandant američke Centralne komande, general Michael "Erik" Kurilla pred senatskim Komitetom za oružane snage u martu, kada su ga upitali o sposobnosti vojske da uđe u trag djelovanjima dviju terorističkih grupa.

"Mislim da možemo da uvidimo neku nejasnu sliku o namjeri za napad, ali nam fali da vidimo cijelu sliku", naveo je on.

Neki bivši zvaničnici se pitaju koliko će trebati vremena da se aktiviraju Al Kaida ili IS Korasan.

"Ni Al Kaida, niti njen ogranak u Afganistanu trenutno nemaju kapaciteta da napadnu američke interese, ali mislim da to možemo samo kratkoročno da posmatramo", naveo je Edmund Fitton Brown, bivši protivteroristički zvaničnik u UN i koordinator nadzornog tima. I drugi analitičari izražavaju slične zabrinutosti.

"Afganistan počinje da liči na onaj prije 11. septembra, sa velikim brojem grupa koje su izgleda aktivne", rekao je Colin Clarke, direktor istraživanja u globalnoj obavještajnoj komšaniji Soufan grupa.

"Terorističke grupe rastu i razvijaju se u toj nestabilnosti, i to je upravo ono sa čim se suočavamo", izjavio je on za Glas Amerike u junu.

Talibani

Od nastanka 1994. talibanski pokret vodi emir, centralna figura koga na to mjesto doživotno postavlja vjerski savjet talibanskih vođa. Trenutni emir Hibatula Ahunazada živi povučeno u Kandaharu, kao i njegova dva prethodnika. UN izvještaj navodi da postoji mogućnost da se jedna frakcija odvojila i da djeluje u Kabulu, te da je lojalna vojnim i policijskim zvaničnicima.

Izvještaj UN iz maja prošle godine navodi da Talibani povećavaju i pješadiju i avijaciju, te dok se sa jedne strane bore protiv ISIL-K, pitanje je koliko se udaljavaju od ostalih saveznika terorista. Ima indikacija da su se neki članovi Al Kaide infiltrirali u afganistansku vojsku.

Neki analitičari navode da ne treba zanemariti koliko je čvrsta vlast Talibana.

"Talibani drže sve karte u svojim rukama", kaže Bil Roggioo, saradnik Fondacije za odbranu demokratija.

IS Korasan

Ova organizacija je zakleti neprijatelj i Talibana i Al Kaide, a direktno je profitirala od kada su Talibani zauzeli Afganistan, budući da ne uspijevaju da drže pod kontrolom cijelu zemlju, a nezadovoljstvo ljudi njihovom vlašću raste.

Pojačana je regrutacija u grupu, a takođe se širi broj kampova koje drže. U izvještaju UN se navodi da je moguće da IS Korasan gradi kapacitete i da na meti ima region, pa čak i Evropu, te da grupa postaje sve sofisticiranija u napadima na Talibane i na međunarodne mete".

Talibani na ulici blizu američke ambasade u Afganistanu, na drugu godišnjicu pada Kabula, 15. august 2023. (Foto: Rojters/Ali Khara)
Talibani na ulici blizu američke ambasade u Afganistanu, na drugu godišnjicu pada Kabula, 15. august 2023. (Foto: Rojters/Ali Khara)

Zvaničnici sa kojima je Glas Amerike pričao o izvještaju UN navode da postoje neslaganja oko IS Korasana u američkoj vladi. Neki od zvaničnika su izrazili svoje strahove.

General Kurilla je rekao da oni mogu da krenu "u operaciju protiv Amerike ili Zapada za šest mjeseci, uz malo ili uz nikakvo upozorenje".

I drugi obavještajni zvaničnici su naveli javno da je samo pitanje vremena kada će se ovoj grupi na meti naći zapadni interesi.

Al Kaida

Obavještajni podaci mnogih zemalja koje su ih prosledile UN, navode da nakon što su Talibani preuzeli Afganistan, ova grupa bilježi rast.

"Veze između Talibana i Al Kaide ostaju jake i Al Kaida vidi Afganistan pod vlašću Talibana kao utočište", naveo je UN tim za nadzor u junskom izvještaju. Također ističe se da grupa mobiliše nove članove, te da se infiltrira u talibanske oružane snage.

Ayaz Gul, Patsy Widakuswara i Anita Powell su doprinijeli u pisanju ovog izvještaja.
XS
SM
MD
LG