Linkovi

U Afganistanu ove godine poginulo 1325 civila


Neovisno afganistansko povjerenstvo za ljudska prava navodi da to predstavlja povećanje od pet posto u odnosu na prošlu godinu

Neovisno afganistansko povjerenstvo za ljudska prava objavilo je da je ove godine u Afganistanu ubijeno 1325 civila što je povećanje od pet posto u odnosu na lani. Kako se navodi, talibani su odgovorni za pogibiju 68 posto ubijenih civila, afganistanske i NATO snage za 28 posto, a odgovornost za preostale stradale nije utvrđena. U međuvremenu, u novom nasilju u nedjelju su u dvije eksplozije bombi na jugu poginula tri člana misije NATO saveza.

Istodobno, tijela ubijenih deset članova kršćanske organizacije International Assistance Mission, koji su ubijeni u sjsvernoj pokrajini Badakshan, prebačena su u Kabul. Žrtve su šest Amerikanaca, te po jedan Nijemac, Britanac i Afganistanac. Njihova izrešetana tijela pronađena su u petak u jednom udaljenom području te pokrajine. Američka državna tajnica Hillary Clinton osudila je ubojstva. Talibani su preuzeli odgovornost uz optužbu da spomenuta organizacija špijunira te da pokušava preobratiti muslimane na kršćanstvo. International Assistance Mission odbacuje takve optužbe.

XS
SM
MD
LG