Linkovi

U 2021. bilo je najviše antisemitskih incidenata u posljednjoj deceniji


Položeni vijenci na Memorijal ubijenim Jevrejima Evrope na Međunarodni dan sjećanja na Holokaust u Berlinu, Njemačka, četvrtak, 27. januara 2022.
Položeni vijenci na Memorijal ubijenim Jevrejima Evrope na Međunarodni dan sjećanja na Holokaust u Berlinu, Njemačka, četvrtak, 27. januara 2022.

Više od deset antisemitskih incidenata događalo se širom svijeta svakog dana protekle, 2021. godine, što je rekord u proteklih deset godina, pokazuje najnoviji izvještaj.

Gotovo polovina incidenata dogodila se u Evropi, slijede je Sjedinjene Američke države sa 30 posto, stoji u izvještaju Jevrejske agencije Izraela i Svjetske cionističke organizacije, prenosi France24.

Izvori navode da je zabrinjavajući porast incidenata i u Kanadi i u Australiji, u odnosu na prethodne godine. Brojke pokazuju da je 2021. godina bila "najantisemititskija godina u protekloj deceniji".

U isto vrijeme, niti jedan Jevrej nije ubijen na toj osnovi, navodi se u izvještaju.

Izvještaj je objavljen uoči Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta, koji se obilježava 27. januara. Većina antisemitskih ispada i incidenata odnosila se na vandalizam, uvredljive grafite, skrnavljenje spomenika i antisemitsku propagandu, prenosi AFP.

Takve epizode su dosegle vrhunac maja, za vrijeme jevrejskih i muslimanskih festivala - koji su doveli do sukoba u Izraelu.

Osim toga, mnoge zemlje su tada ukinule karantine, što je omogućilo da se "antisemitizam koji se širio internetom - ponovo kreće po javnom prostoru", piše u izvještaju.

"Mnoge demonstracije protiv vakcina i COVID ograničenja uključivale su motive Holokausta, poput žute zvijezde, kao i antisemitske teorije zavjere koje optužuju jevreje da su širitelji pandemije da kontrolišu svijet", navodi se u izvještaju, izražavajući zabrinutost zbog "trivijalizacije holokausta".

Rast negiranja Holokausta

Čelnici Evropske unije obećali su uoči Međunarodnog dana sjećanja na holokaust, 27. januara, da će se suočiti s porastom antisemitizma i negiranjem holokausta čemu su svjedočili tokom pandemije korona virusa.

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel rekao je da su lekcije o holokaustu sada "relevantnije nego ikad".

"Prvo, zato što se jevreji osjećaju ugroženo, i oni su ugroženi", rekao je.
"Čak su i napadnuti u Europi. Samo zato što su jevreji. Mi to ne prihvaćamo. Nikada to nećemo prihvatiti."

Michel je govorio na online događaju koji je organizirao Europski židovski kongres, a kojemu su prisustvovale i predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen i predsjednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola.

S obzirom na to da Francuska predsjedava EU po principu rotacije, ceremonija Evropskog jevrejskog kongresa usredotočena na Holokaust održava se u Francuskoj, na 80. godišnjicu skupa Velodrome d’Hiver, masovnog hapšenja jevreja od francuske policije u Parizu 1942. godine.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da je poduzeo mjere za raspuštanje skupina koje promiču mržnju i požalio što su se "vratile krivotvorine historije".

Holokaust je bio genocid nad šest miliona evropskih Jevreja između 1939. i 1945. od strane nacista i njihovih pristalica.

Na ovaj godišnji dan komemoracije, UN poziva sve države članice da odaju počast šest miliona jevrejskih žrtava Holokausta i milione drugih žrtava nacizma i da razviju obrazovne programe kako bi spriječili buduće genocide.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG