Linkovi

SAD: Učetvorostručen broj djece zaražene virusom COVID-19, i dalje bitka zbog maski


Učenici privatne škole iPrep akademija, prvog dana škole, 23. avgusta 2021. u okrugu Miami Dade.
Učenici privatne škole iPrep akademija, prvog dana škole, 23. avgusta 2021. u okrugu Miami Dade.

U Sjedinjenim Državama registrovan je alarmantan porast broja pedijatrijskih slučajeva Kovida 19. Prošle nedjelje je bilo gotovo 204.000 novozaraženih među djecom, što je rast od 427 odsto u odnosu na mjesec ranije.

Broj oboljele djece raste dok se djeca širom zemlje vraćaju u učionice.

Đaci u Čikagu vratili su se u učionice poslije gotovo 18 mjeseci. Dok se škole otvaraju i u drugim djelovima zemlje, zaoštrava se debata oko nošenja maski u učionicama.

Sekretarijat za obrazovanje u ponedjeljak je odlučio da pokrene civilnu istragu 5 američkih država čiji su republikanski guverneri zabranili školskim okruzima da od učenika zahtijevaju da nose maske.

Alarmantan porast broja dece zaražene Kovidom-19
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:05 0:00

Vlada optužuje Ajovu, Oklahomu, Južnu Karolinu, Tenesi i Jutu za diskriminaciju učenika sa ugroženim imunitetom i drugim zdravstvenim problemima zbog kojih su u većoj opasnosti od koronavirusa.

“Znamo da se Kovid širi kada se maske ne nose. Neophodno je da se ti učenici vrate zato što je, u velikom broju slučajeva, upravo njima potrebna najveća podrška”, poručuje Migel Kardonja, sekretar za obrazovanje.

Predsednik Joe Biden je ranije ovog mjeseca rekao da bi Sekretarijat za obrazovanje trebalo da iskoristi svoja ovlaštenja da spriječi države da se miješaju sa odlukama školskih okruga koje žele da zahtijevaju nošenje maski.

U brojnim državama, republikanski guverneri koji kritikuju demokratskog predsjednika tvrde da maske treba da budu lični izbor roditelja i porodica, što je dio užarene nacionalne debate o maskama i obaveznoj vakcinaciji.

Prošle nedjelje, resgistrovano je više od 200.000 novih slučajeva zaražene djece.

“Opasnost od Kovida je daleko veća od bilo kojih primjedbi koje roditelji možda imaju u pogledu maski. Nošenje maski je jednostavno oružje koje imamo na raspolaganju da bi osigurali uspješnu školsku godinu za svu našu djecu”, ističe Džon Braunstin, epidemiolog Dječije bolnice u Bostonu.

Međutim, to jednostavno oružje dijeli školske sisteme i roditelje koji glasno izražavaju svoje nezadovoljstvo na sastancima školskih odbora širom zemlje I protestuju ispred škola.

Na sastanku jednog odbora na Floridi, koji je nedavno zatražio od učenika da nose maske, došlo je i do fizičkog obračuna. Brojne reakcije, pozitivne i negativne, izazvao je i stav bivšeg sekretara za obrazovanje. Arni Dankan, koji je bio na tom položaju za vrijeme predsjednika Obame, uporedio je građane koji se bore protiv maski sa bombašima samoubicama na aerodromu u Afganistanu porukom da se “I jedni I drugi raznose, povrjeđuju ljude oko sebe i ubijeđeni su da se bore za slobodu”.

Kažnjene škole na Floridi koje zahtijevaju maske

Agencija koja upravlja državnim školama na Floridi saopštila je da je povukla fondove za dva školska okruga koja su od svojih učenika tražila da nose maske u učionicama, čime su prekršili guvernerovu zabranu zahtijevanja maski.

Komesar sekretarijata za obrazovanje Floride Ričard Korkoran rekao je da je povukao sumu jednaku mjesečnim platama članova školskih odbora u okruzima Alačua i Brauard, na zahtjev nadležnog Državnog odbora za obrazovanje.

Guverner Ron DeSantis zabranio je uvođenje obaveznog nošenja maski iako je sud na Floridi u petak zaključio da je ta zabrana neustavna i da ne može da se sprovodi.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG