Linkovi

Twitter trajno zabranio nalog članice Kongresa zbog dezinformacija o kovidu


ARHIVA - Republikanska članica Predstavničkog doma Mardžori Tajler Grin (Foto: AP/Jose Luis Magana)
ARHIVA - Republikanska članica Predstavničkog doma Mardžori Tajler Grin (Foto: AP/Jose Luis Magana)

Tviter je u nedelju zabranio lični nalog republikanske članice Predstavničkog doma američkog Kongresa Mardžori Tajler Grin (Marjorie Tyler Greene) zbog višestrukog kršenja propisa te društvene mreže u vezi sa širenjem dezinformacija o Kovidu 19, saopšteno je iz kompanije.

Nalog Grin je trajno suspendovan u okviru Tviterovog sistema pokrenutog u martu, koji koristi vještačku inteligenciju da identifikuje objave o koronavirusu koje su dovoljno obmanjujuće da naškode ljudima.

Za dva ili tri prekršaja se uvodi suspenzija naloga od 12 sati, za četiri jedna nedelja, a pet ili više prekršaja mogu da dovedu do trajnog gašenja naloga na Tviteru.

Grin je u saopštenju na Telegramu oštro kritikovala potez Tvitera kao neamerički. Napisala je da je joj je nalog suspendovan nakon što je tvitovala statistiku iz Sistema za prijavu neželjenih efekata vakcine, vladine baze podataka koja obuhvata i nepotvrđene informacije.

"Tviter je neprijatelj Amerike i ne može da se nosi sa istinom. To je u redu, pokazaću Americi da nam nisu potrebni i vrijeme je da porazimo naše neprijatelje", poručila je Grin.

Tviter je prethodno suspendovao njene naloge na periode od 12 sati do pune nedelje.

Zabrana se odnosi na lični (@mtgreenee), a ne zvanični nalog Grin (@RepMTG).

Grin je uoči jednonedeljne suspenzije u julu tvitovala da koronavirus "nije opasan za ljude koji nisu gojazni i koji su mlađi od 65 godina". Prema podacima Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), u Americi je od kovida preminulo gotovo 250.000 mlađih od 65 godina.

Grin je tada kritikovala suspenziju Tviter naloga kao "komunistički napad na slobodu govora".

Među posljednjim tvitovima članice Kongresa bio je i jedan, objavljen u subotu, u kojem se iznose lažni navodi o "izuzetno velikom broju smrtnih slučajeva zbog vakcina protiv kovida".

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG