Linkovi

Twitter više ne primjenjuje propise protiv širenja dezinformacija o Covidu


Kancelarije Twittera u New Yorku
Kancelarije Twittera u New Yorku

Twitter je prestao da primjenjuje propise čiji cilj je sprečavanje širenja dezinformacija o Covidu na toj platfromi, zbog čega postoji potencijalna opasnost od porasta broja lažnih tvrdnji u trenutku kada raste broj slučajeva u Kini i drugim djelovima svijeta.

I prije tog poteza postojala je zabrinutost zbog sposobnosti Twittera da se bori protiv dezinformacija nakon što je, pod novim vlasnikom Elonom Muskom, otpušteno oko polovine zaposlenih, među kojima su i oni koji su regulisali sadržaj na toj društvenoj mreži.

"Od 23. novembra, Twitter više ne primjenjuje propise o obmanjujućim informacijama o Covidu", navodi se u objavi na blogu, o čemu je prvobitno izvijestila kablovska mreža CNN.

Još nije poznato koje će tačno mjere biti ukinute, a kompanija nije odgovorila na zahtjev agencije Reuters za komentar.

Twitter je na početku pandemije 2020. godine uveo niz mjera, uključujući i oznake i upozorenja na tvitovima u kojima se iznose osporene informacije o zdravstvenoj krizi, kao i okvir za uklanjanje objava kojima se šire lažnje tvrdnje o vakcinama.

Facebook i Google su također uveli slične mjere, koje su i dalje na snazi.

Ranije ove godine, iz Twittera je također saopšteno da su u martu prošle godine prestali da se primjenjuju propisi u vezi sa lažnim tvrdnjama o predsjedničkim izborima 2020. godine.

Milijarder Musk preuzeo je Twitter 27. oktobra, nakon što je platio 44 milijarde dolara za kompaniju, i brzo uveo niz promjena kada je riječ o načinu funkcionisanja te društvene mreže i zaposlenima. Dva dana kasnije je najavio da će uspostaviti savjet za regulisanje sadržaja sa "veoma različitim stavovima".

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG