Linkovi

Twitter zabranio lažne tvrdnje o vakcinaciji protiv COVID-19


Twitter
Twitter

Društvena mreža Twitter saopštila je u srijedu da će korisnici morati ukloniti nove tweetove koji prenose štetne, lažne ili obmanjujuće tvrdnje o vakcinaciji protiv COVID-19, proširujući svoja pravila o dezinformacijama o korona virusu.

Kako su naveli, od korisnika bi se moglo zatražiti uklanjanje tweetova sa lažnim tvrdnjama koje sugeriraju da se vakcine "koriste za namjerno nanošenje štete populaciji ili kontrolu nad njom, uključujući izjave o vakcinama koja pozivaju na namjernu zavjeru".

Politika, objavljena iste sedmice kada prvi Amerikanci primaju vakcinu protiv COVID-19, također će se primjenjivati na lažne tvrdnje da pandemija nije stvarna ili ozbiljna, a vakcinacija nepotrebna.

Iz Twittera su također rekli da od početka sljedeće godine mogu početi sa označavanjem ili stavljanjem upozorenja na weetove koji unaprijeđuju "neutemeljene glasine, osporene tvrdnje, kao i nepotpune ili van kontekstualne informacije" o vakcinama.

Glasnogovornica Twittera rekla je da će kompanija zajedno sa partnerima iz javnog zdravstva utvrditi koje su dezinformacije o vakcinama dovoljno štetne da opravdavaju uklanjanje.

Facebook i Google također su posljednjih sedmica najavili zabrane lažnih tvrdnji o vakcinama koje se kose s informacijama stručnjaka za javno zdravstvo.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG