Linkovi

Twitter uklonio oznaku "finansiran od strane vlade" sa profila globalnih medija


Twitter je uklonio oznake koje opisuju globalne medijske organizacije kao "finansirane od strane vlade", zbog čega su mnogi mediji protestovali, jer se ista etiketa koristi za označavanje medijskih kuća koje kontroliše država.

Među onima koji su tako bili označeni bio je i Nacionalni javni radio (NPR) u SAD, koji je prestao da objavljuje na svom Twitter nalogu. Slično su postupili i kanadski javni servis CBC i švedski javni radio, na čijim su nalozima oznake sada uklonjene.

Glas Amerike (VOA) je također imao oznaku, a generalna direktorica krovne Agencije za globalne medije (USAGM) Amanda Bennett nedavno je rekla da se sa Twitterom razgovara o uklanjanju oznake, jer VOA dobija novac od države, ali ima i zakon koji štiti novinare i urednike od uticaja države. Sada je oznaka uklonjena.

I kineska državna agencija Sinhua ostala je bez oznake "medij povezan sa vladom Kine".

Ukinute i plave verifikacione oznake - ali ne svima

Mnogi istaknuti korisnici Twittera izgubili su i plave oznake, koje su potvrđivale da je njihov profil autentičan. Ta oznaka se plaćala 8 dolara mjesečno za pojedince, odnosno do 1.000 dolara mesečno za organizacije.

Twitter je imao oko 300.000 verifikovanih korisnika - mnogi od njih su novinari, sportisti i javne ličnosti.

Korisnici koji su izgubili plavu oznaku su, između ostalih i Beyonce, papa Franjo, Oprah Winfrey i bivši predsednik Donald Trump. Međutim, nekima je oznaka i ostala, među njima su autor Stephen King i košarkaš LeBron James

Mnoge vladine agencije, neprofitne organizacije i nalozi javnih službi širom svijeta više nisu verifikovani, što je izazvalo zabrinutost da bi Tvitter mogao da izgubi status platforme za dobijanje tačnih, ažurnih informacija iz autentičnih izvora, uključujući i hitne slučajeve.

Twitter je počeo da deli plave oznake kao potvrdu autentičnosti prije 14 godina, uglavnom za zaštitu profila javnih ličnosti.

Jedan od prvih poteza Elona Muska kada je kupio Twitter bio je da počne da naplaćuje te oznake.

XS
SM
MD
LG