Linkovi

Twitter za RSE saopštio da je greškom suspendovao naloge političara iz Srbije


Ilustracija
Ilustracija

Kompanija Twitter navela je da u slučaju suspendovanih naloga iz Srbije greškom preduzela mjere prinude.

"U ovom slučaju, greškom smo preduzeli mjere prinude na brojnim računima i oni su vraćeni. Naš glavni prioritet je da zaštitimo zdravu komunikaciju na Twitteru", navodi se u pisanom odgovoru kompanije za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Kompanija Twitter suspendovala je 18. augusta naloge na desetine aktuelnih i bivših poslanika i političara vladajuće Srpske napredne stranke u Srbiji, kao i jednog Vladinog zvaničnika.

"Nastavljamo da primjenjujemo naša pravila razborito i nepristrasno za sve naloge koji su angažovani u ponašanja koje krše Twitter pravila u skladu sa našim spektrom mogućnosti primjene", naveli su iz kompanije Twitter za RSE.

Među suspendovanim nalozima je i Arno Gujon, direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, koga je na tu funkciju 2020. imenovala Vlada Srbije.

"Upravo mi je Twitter, bez obrazloženja, suspendovao nalog na kojem sam imao 34.000 pratilaca", potvrdio je Gujon u objavi na Facebooku.

Iako je javnosti u Srbiji Gujon poznat kao humanitarac koji pomaže Srbima na Kosovu, u Francuskoj je zabilježeno i njegovo političko djelovanje u ekstremno desničarskom Bloku identitaraca.

Twitter je suspendovao naloge i 12 poslanika Srpske napredne stranke (SNS), koju predvodi aktuelni predsjednik Aleksandar Vučić.

Među njima su, kako je navela nevladina organizacija CRTA koja prati rad Skupštine, nalozi Nevene Đurić, Sandre Božić, Milice Nikolić, Jelene Obradović, Aleksandra Markovića, Krsta Janjuševića, Dušana Radojevića, Jelene Žarić Kovačević, Aleksandre Tomić, Staše Stojanović, Zorana Tomića i Andrijane Vasić.

Twitter je suspendovao i pojedine visoko rangirane članove SNS, a među njima je gradski menadžer u Beogradu Miroslav Čučković, kao i Slaviša Mićanović, za koga lokalni mediji navode da predvodi internet tim SNS.

Twitter se nije javno oglašavao po pitanju niza suspendovanih naloga u Srbiji, niti je kompanija bila dostupna za hitan komentar.

Na sajtu kompanije objašnjava se da Twitter ima pravo da suspenduje naloge koji krše pravila te društvene mreže.

"Većina naloga koje suspendujemo suspendovana je zato što su neželjeni sadržaji, ili jednostavno lažni, i predstavljaju bezbjednosne rizike za Twitter i za sve koji koriste Twitter", navodi se na sajtu.

Takođe, kako se objašnjava, ako kompanija posumnja da je neki nalog hakovan ili kompromitovan, može ga suspendovati dok ne bude obezbijeđen i vraćen vlasniku naloga kako bi se smanjile potencijalno zlonamjerne aktivnosti izazvane kompromitacijom.

Kompanija također može suspendovati nalog i ako je prijavljeno da krši Twitter pravila o zloupotrebi.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG