Linkovi

Twitter suspendovao nalog Kanye Westa zbog objave sa nacističkim simbolom


Kanye West
Kanye West

Twitter je suspendovao repera Yea, odnosno Kanye Westa, nakon što je tvitovao fotografiju svastike kombinovane sa Davidovom zvijezdom. To je drugi put ove godine da je Ye suspendovan sa platforme zbog antisemitskih objava.

Direktor Twittera Elon Musk potvrdio je suspenziju u odgovoru na Yeovu objavu koju je reper nazvao svojim "posljednjim tvitom".

"Dao sam sve od sebe. Uprkos tome, još jednom je prekršio pravilo o podsticanju nasilja. Njegov nalog će biti suspendovan", napisao je Musk.

Ye, ranije poznat kao Kanye West, proteklih nedjelja je iznio seriju antisemitskih komentara. U četvrtak je veličao Hiltera u intervjuu koji je dao Alexu Jonesu, teoretičaru zavjera.

Zbog takvih komentara, Yeu su blokirani nalozi na društvenim mrežama, agencija za talente koja ga zastupa je raskinula ugovor sa njim, kao i kompanije poput Adidasa. Kompanija za sportsku opremu također je pokrenula istragu o njegovom ponašanju.

Ye je suspendovan sa Twitteru početkom oktobra, nakon što je u jednoj objavi aludirao da će krenuti u rat sa Jevrejima. Nalog mu je vraćen krajem tog mjeseca, kada je Musk preuzeo kontrolu nad kompanijom ali je milijarder tvitovao da je Twitter obnovio nalog Yea prije nego što je on kupio kompaniju.

"Nisu se konsultovali sa mnom niti me obavijestili", rekao je.

Kanye West je, inače, u oktobru ponudio da kupi desničarsku društvenu mrežu Parler, ali je kompanija ove nedjelje saopštila da taj dogovor neće biti realizovan.

XS
SM
MD
LG