Linkovi

Elon Musk kupuje Twitter


FILE PHOTO: A photo illustration shows Elon Musk's twitter account and the Twitter logo
FILE PHOTO: A photo illustration shows Elon Musk's twitter account and the Twitter logo

Elon Musk sklopio je u ponedjeljak ugovor o kupnji Twitter Inc (TWTR.N) za 44 milijarde dolara u gotovini, u transakciji koja će prenijeti kontrolu nad platformom društvenih medija naseljenom milijunima korisnika i globalnim liderima na najbogatiju osobu na svijetu.

To je ključan trenutak za 16-godišnju firmu, koja je postala jedan od najutjecajnijih svjetskih javnih trgova, a sada se suočava s nizom izazova.

Musk, koji sebe naziva apsolutistom slobode govora, kritizirao je Twitterovu umjerenost. On želi da Twitterov algoritam za davanje prioriteta tweetovima bude javan i protivi se davanju prevelike moći korporacijama koje se oglašavaju.

Politički aktivisti očekuju da će Muskov režim značiti manje umjerenosti i vraćanje zabranjenih pojedinaca, uključujući bivšeg predsjednika Donalda Trumpa.

Konzervativci su navijali za mogućnost manje kontrole, dok su neki aktivisti za ljudska prava izrazili strah od porasta govora mržnje.

Musk je također zagovarao prilagođavanja usluge korisniku, poput gumba za uređivanje i poraza "spam botova" koji šalju ogromne količine neželjenih tweetova.

Rasprave o dogovoru, koje su se prošli tjedan činile neizvjesnim, ubrzale su se tijekom vikenda nakon što je Musk privolio dioničare Twittera pojedinostima o financiranju svoje ponude.

Pod pritiskom, Twitter je počeo pregovarati s Muskom o kupnji tvrtke po njegovoj predloženoj cijeni od 54,20 dolara po dionici.

"Sloboda govora temelj je funkcionalne demokracije, a Twitter je digitalni gradski trg na kojem se raspravlja o pitanjima od vitalnog značaja za budućnost čovječanstva", rekao je Musk u priopćenju.

Bivši izvršni direktor Twittera Jack Dorsey procijenio je dogovor kasno u ponedjeljak nizom tvitova u kojima je zahvalio i Musku i sadašnjem izvršnom direktoru Twittera Paragu Agrawalu što su "izvukli tvrtku iz nemoguće situacije".

"Twitter kao tvrtka uvijek je bio moj jedini problem i moje najveće žaljenje. Bio je u vlasništvu Wall Streeta i modela oglasa. Povratak s Wall Streeta ispravan je prvi korak", rekao je.

Dionice Twittera porasle su u ponedjeljak za 5,7 posto i završile na 51,70 dolara. Posao predstavlja premiju od gotovo 40% u odnosu na završnu cijenu dan prije nego što je Musk otkrio da je kupio više od 9% udjela.

Unatoč tome, ponuda je znatno ispod raspona od 70 dolara gdje je Twitter trgovao prošle godine.

"Mislim da bismo, da je tvrtka dobila dovoljno vremena za transformaciju, zaradili znatno više od onoga što Musk trenutno nudi", rekao je Jonathan Boyar, izvršni direktor u Boyar Value Groupu, koja ima udio u Twitteru.

Međutim, dodao je: "Ako javna tržišta ne vrednuju tvrtku na pravi način, stjecatelj će na kraju to učiniti."

Muskov potez nastavlja tradiciju milijarderske kontrole kupnje utjecajnih medijskih platformi, uključujući akviziciju Washington Posta od Jeffa Bezosa 2013.

Twitter je rekao da je Musk osigurao 25,5 milijardi dolara dugova i financiranja maržnog zajma te daje 21 milijardu dolara kapitala.

Musk, koji prema Forbesu vrijedi 268 milijardi dolara, rekao je da ga primarno ne zanima ekonomija Twittera.

"Imati javnu platformu kojoj se maksimalno vjeruje i koja je široko uključiva izuzetno je važno za budućnost civilizacije. Uopće me nije briga za ekonomiju", rekao je u nedavnom javnom govoru.

Musk je izvršni direktor i proizvođača električnih automobila Tesla Inc (TSLA.O) i zrakoplovne tvrtke SpaceX, a nije jasno koliko će vremena posvetiti Twitteru niti što će raditi.

"Kada se posao zaključi, ne znamo u kojem smjeru će platforma ići", rekao je Agrawal zaposlenicima u ponedjeljak.

Edward Moya, analitičar valutnog brokera OANDA, rekao je u e-poruci klijentima da je dogovor "sjajna vijest za dioničare Twittera jer se ne čini da će tvrtka uskoro popraviti stvari".

No, također je rekao: "Dioničari Tesle ne mogu biti sretni što će Musk morati odvratiti još više pažnje od pobjede u utrci EV (električnih vozila)".

Ipak, Muskov 84 milijuna račun na Twitteru smatra se važnim, besplatnim alatom za odnose s javnošću i marketing za Teslu.

Transakciju na Twitteru odobrila je uprava tvrtke i sada je podložna glasovanju dioničara. Ne očekuju se regulatorne prepreke, kažu analitičari.

Daniel Ives, analitičar u Wedbushu, rekao je da je upravni odbor tvrtke držao leđa "uza zid" nakon što je Musk detaljno iznio svoj financijski paket i da se nije pojavio nijedan drugi ponuđač.

Iako je samo oko desetine veličine daleko većih platformi društvenih medija poput Facebooka Meta Platforms Inc (FB.O), Twitter je zaslužan za pomoć u pokretanju pobune Arapskog proljeća i optužen da je igrao ulogu u napadu na američki Kapitol 6. siječnja 2021.

Nakon što je Twitter zabranio Trumpa zbog zabrinutosti oko poticanja nasilja nakon napada njegovih pristaša na američki Capitol, Musk je tvitao: "Mnogi će ljudi biti jako nezadovoljni visokom tehnologijom Zapadne obale kao de facto arbitrom slobode govora."

Trump, čija tvrtka gradi rivala Twitteru pod nazivom Truth Social, rekao je u intervjuu za Fox News u ponedjeljak da se neće vratiti na Twitter.

Bijela kuća odbila je u ponedjeljak komentirati Muskov dogovor, ali je rekla da je predsjednik Joe Biden već dugo zabrinut zbog moći platformi društvenih medija.

"Naša zabrinutost nije nova", rekla je glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki, dodajući da platforme moraju biti odgovorne. "Predsjednik je dugo govorio o svojoj zabrinutosti oko moći platformi društvenih medija, uključujući Twitter i druge, da šire dezinformacije."

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG