Linkovi

Twitter najavljuje da će ublažiti zabranu političkog oglašavanja


FILE PHOTO: 3D-printed ballot boxes are seen in front of a displayed Twitter logo
FILE PHOTO: 3D-printed ballot boxes are seen in front of a displayed Twitter logo

Twitter kaže da će ublažiti svoju 3-godišnju zabranu političkog oglašavanja, najnoviju promjenu Elona Muska dok pokušava povećati prihod nakon što je prošle godine kupio platformu društvenih medija.

Firma je u utorak kasno na Twitteru objavila "olakšavamo naša pravila oglašavanja za oglase temeljene na uzrocima u SAD-u".

"Također planiramo proširiti političko oglašavanje koje dopuštamo u nadolazećim sedmicama", objavila je firma sa svog računa za sigurnost na Twitteru.

Twitter je 2019. godine zabranio sve političke reklame, reagirajući na rastuću zabrinutost oko širenja dezinformacija na društvenim mrežama.

U to je vrijeme, tadašnji glavni izvršni direktor Jack Dorsey rekao da dok su internetski oglasi moćni i učinkoviti za komercijalne oglašivače, "ta moć donosi značajne rizike za politiku, gdje se može koristiti za utjecaj na glasove kako bi utjecala na živote miliona."

Čini se da najnoviji potez predstavlja prekid te politike koja je zabranjivala oglase kandidata, političkih stranaka ili izabranih ili imenovanih državnih dužnosnika.

Političko oglašavanje činilo je djelić ukupnih prihoda Twittera, čineći manje od 3 miliona dolara ukupne potrošnje za izbore na sredini mandata u SAD-u 2018.

U poništavanju zabrane, Twitter je rekao da "oglašavanje temeljeno na cilju može olakšati javni razgovor o važnim temama" i da će promjena uskladiti oglašivačku politiku platforme s onom "TV i drugih medijskih kuća", bez pružanja daljnjih pojedinosti.

Facebook je u martu 2021. ukinuo zabranu oglašavanja političkih i društvenih tema koja je uvedena nakon predsjedničkih izbora u SAD-u 2020.

Musk se predstavlja kao ratnik slobode govora i kupio je Twitter jer je očito vjerovao da ne ispunjava svoj potencijal platforme za slobodu govora. Ali milijarder, izvršni direktor Tesle bio je prisiljen napraviti velika rezanja troškova i boriti se kako bi pronašao više izvora prihoda kako bi opravdao kupovinu od 44 milijarde dolara.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG