Linkovi

Musk upozorava na mogući bankrot Twittera dok sve više rukovodilaca daje ostavke


FILE PHOTO: Illustration shows Elon Musk photo and Twitter logo
FILE PHOTO: Illustration shows Elon Musk photo and Twitter logo

Novi vlasnik Twittera, Elon Musk, u četvrtak je iznio mogućnost bankrota platforme društvenih medija, zaokruživši haotičan dan koji je uključivao upozorenje američkog regulatora privatnosti i odlazak čelnika firme za povjerenje i sigurnost.

Milijarder je u svom prvom masovnom razgovoru sa zaposlenicima rekao da ne može isključiti bankrot, izvijestio je Bloomberg News, dva tjedna nakon što ga je kupio za 44 milijarde dolara - ugovor za koji kreditni stručnjaci kažu da je financije Twittera ostavio u nesigurnom položaju.

Ranije istog dana, u svojoj prvoj e-poruci za cijelu firmu, Musk je upozorio da Twitter neće moći "preživjeti nadolazeću ekonomsku krizu" ako ne uspije povećati prihod od pretplata kako bi nadoknadio pad prihoda od oglašavanja, reklo je Reutersu troje ljudi koji su vidjeli poruku.

Yoel Roth, koji je nadgledao Twitterov odgovor na borbu protiv govora mržnje, dezinformacija i spama na servisu, podnio je ostavku u četvrtak, rekle su Reutersu dvije osobe upoznate s tim pitanjem.

Na svom profilu na Twitteru u četvrtak Roth je sebe opisao kao "bivšeg voditelja povjerenja i sigurnosti" u firmi.

Roth nije odgovorio na zahtjeve za komentar. Bloomberg i tehnološka stranica Platformer prvi su izvijestili o njegovom odlasku.

Ranije u četvrtak, glavna službenica za informacijsku sigurnost Twittera Lea Kissner objavila je na Twitteru da je dala otkaz.

Glavni direktor za zaštitu privatnosti Damien Kieran i glavna službenica za usklađenost Marianne Fogarty također su dali ostavke, prema internoj poruci koju je u četvrtak objavio odvjetnik iz njegovog tima za privatnost u Twitterovom sustavu za razmjenu poruka Slack, a Reuters je imao uvid u nju.

Robin Wheeler, direktorica prodaje oglasa u firmi, rekla je zaposlenicima u dopisu da ostaje u firmii, rekla je osoba koja je vidjela poruku, odudarajući od ranijih medijskih izvještaja da će i ona otći.

"Još uvijek sam ovdje", tvitala je Wheeler kasno u četvrtak.

Savezna komisija SAD-a za trgovinu rekla je da s "dubokom zabrinutošću" prati Twitter nakon što su tri službenika za privatnost i usklađenost dala ostavku. Ove ostavke potencijalno dovode Twitter u opasnost od kršenja regulatornih naloga.

Muskov odvjetnik Alex Spiro rekao je nekim zaposlenicima u e-poruci kasno u četvrtak da će Twitter sačuvati sklad.

"Razgovarali smo s FTC-om danas o našim stalnim obvezama i vodimo konstruktivan kontinuirani dijalog", napisao je Spiro.

Izjavio je da se samo Twitter, a ne pojedinačni zaposlenici, mogu smatrati odgovornim za naredbe.

"Razumijem da je bilo zaposlenika na Twitteru koji čak i ne rade na pitanju FTC-a komentirajući da bi mogli (otići) u zatvor ako se ne pridržavamo - to jednostavno ne funkcionira", napisao je.

Na svom prvom sastanku s brojnim zaposlenicima na Twitteru u četvrtak poslijepodne, Musk je upozorio da bi tvrtka sljedeće godine mogla izgubiti milijarde dolara, prenosi Information.

Musk je u e-poruci radnicima dodao da rad na daljinu više neće biti dopušten i da će se od njih očekivati da budu u uredu najmanje 40 sati sedmično.

Twitter, Musk i Spiro nisu odgovorili na zahtjeve za komentar o potencijalnom bankrotu, upozorenju FTC-a ili odlascima.

Twitter ima 13 milijardi dolara duga nakon dogovora i suočava se s isplatama kamata u ukupnom iznosu od blizu 1,2 milijarde dolara u sljedećih 12 mjeseci. Isplate premašuju posljednji objavljeni novčani tok Twittera, koji je krajem juna iznosio 1,1 milijardu dolara.

Musk je počeo naplaćivati 8 dolara mjesečno za Twitter Blue uslugu koja će uključivati verifikaciju plavom oznakom.

UPOZORENJE

"S dubokom zabrinutošću pratimo najnoviji razvoj događaja na Twitteru", rekao je Reutersu Douglas Farrar, FTC-ov direktor za odnose s javnošću.

"Nijedan izvršni direktor ili firma nije iznad zakona, a firme moraju slijediti naše odredbe", rekao je Farrar.

Twitter je u maju pristao platiti 150 miliona dolara za rješavanje optužbi FTC-a da je zloupšotrijebio privatne podatke, poput telefonskih brojeva, za ciljano oglašavanje korisnicima nakon što im je rekao da su informacije prikupljene samo iz sigurnosnih razloga.

Twitterov advokat za privatnost u četvrtak je u internom dopisu spomenuo da je Spiro rekao da je Musk spreman preuzeti "ogromnu količinu rizika" s firmom. "Elon šalje rakete u svemir, ne boji se FTC-a", citirao je odvjetnik Spirove riječi.

Otkup Twittera izazvao je zabrinutost da bi se Musk, koji je često ulazio u političke debate, mogao suočiti s pritiskom zemalja koje pokušavaju kontrolirati govor na internetu.

To je potaknulo američkog predsjednika Joea Bidena da u srijedu kaže da su Muskova "suradnja i/ili tehnički odnosi s drugim zemljama vrijedni pažnje".

OGLAŠIVAČI SE NE UMIRUJU

Musk je rekao oglašivačima u srijedu, govoreći na Twitterovoj značajci Spaces, da mu je cilj pretvoriti platformu u snagu za istinu i zaustaviti lažne račune.

Njegova uvjeravanja možda neće biti dovoljna.

Chipotle Mexican Grill rekao je u četvrtak da je povukao svoj plaćeni i vlasnički sadržaj na Twitteru "dok bolje razumijemo smjer platforme pod njegovim novim vodstvom".

Pridružio se drugim markama, uključujući General Motors koji su pauzirali oglašavanje na Twitteru otkako je Musk preuzeo, zabrinuti da će olabaviti pravila moderiranja sadržaja.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG