Linkovi

I Twitter nudi akcije na prodaju


Još jedna velika društvena mreža nudi akcije na prodaju. Twitter, internet servis za mikro-blogovanje, izlazi sa početnom javnom ponudom (IPO) svojih dionica na berzi u New Yorku. Interesovanje za posjedovanje vlasničkog udjela u ovom popularnom društvenom mediju je veliko, što je podiglo vrijednost akcija za gotovo 25 odsto uoči ponude. Postavlja se, međutim, pitanje da li se odmah treba pridružiti tom trendu.

Riječ je o najvećoj početnoj javnoj ponudi dionica jedne tehnološke kompanije od javne prodaje Facebook-a. Ukoliko sve bude išlo po planu, Twitter bi mogao da proda i do 80 miliona akcija po cijeni od 23 do 25 dolara. To je oko dvije milijarde dolara profita, tako da bi tržišna vrijednost Twittera bila 14 milijardi. Postavlja se međutim pitanje da li je to realna vrijednost. Aswath Damodaran, profesor na Sternovoj Školi biznisa u New Yorku, kaže da su te cifre samo polazna tačka i da su zasnovane na bankarskim procjenama cijene koju su investitori spremni da plate. Damodaran je za Glas Amerike govorio putem Skype-a

Cijenu za Twitter odredjuju na osnovu one po kojoj se trguje akcijama ‘Facebook-a. Da biste procijenili vrijednost kompanije morate da se vratiti osnovnim principima: Kakvi su prihodi, marže, profiti? Iz te perspektive, mislim da je 23 do 25 dolara previsoka cijena., kaže Damodaran.

Damodaran ističe da to ne znači da investitori neće zaraditi. On međutim savjetuje neiskusne ulagače da ne kupuju, ukoliko nisu spremni da dnevno prate cijene akcija.

Treba sačekati da se situacija u pogledu Twittera slegne. Prvu godinu ili dvije nakon što počne javna prodaja akcija kompanije, dolazi do velikih oscilacija koje je veoma teško predvidjeti. Tako da treba da donesete odluku da li ste trgovac ili investitor.

Dio problema je što Twiter tek treba da dokaže da može da bude profitabilan. Uprkos velikoj bazi korisnika i dalje zaostaje za drugim društvenim mrežama, kaže tržišni analitičar Nate Elliott.

Prema našem istraživanju, manje od četvrtine korisnika interneta u Sjedinjenim Državama posjećuje ‘Twitter’ svakog mjeseca. To nije loša cifra, ali je daleko manja od broja aktivnih korisnika Facebook-a u Americi., govori Elliott.

Izazov za Twitter nije samo kako da se proširi, već i kako da zaradi dovoljno od reklama, a da ne izgubi 230 miliona korisnika širom svijeta. Ostaje da se vidi da li će to moći da uradi. Vrijednost akcija Facebook-a, koje su ponuđene na prodaju prošle godine uz veliki publicitet, pala je za gotovo polovinu u prva četiri mjeseca. Sada sa trguju za oko 30 odsto više nego kada su prvobitno ponuđene. Eksperti smatraju da bi Twitter mogao da se nađe u sličnoj situaciji, zbog čega savjetuju da se sačeka sa kupovinom dok se ne “slegne prašina”.
XS
SM
MD
LG