Linkovi

Stota godišnjica smrti Marka Twaina


Muzej djetinjstva Marka Twaina
Muzej djetinjstva Marka Twaina

Twain se ovdje nije rodio,niti je tu ostao cijeloga života.

Jednom je napisao: "Bio sam stanovnik ovog grada, ali sam bio premlad da bih mu naškodio."

Od svih mjesta gdje je živio, posjećivao ih i pisao o njima, Hannibal u Missouri-ju je bio za Twaina poseban.

"Iako se Twain rastao od ovoga grada, grad Hannibal se nikada nije rastao od njega. Kontakt koji je imao sa školom, crkvom, ropstvom i uspomene koje je stekao ovdje, mislim da su poslije obogatile njegovo djelo.", rekao je Henry Sweets, kustos u domu i muzeju djetinjstva Marka Twina u Hannibalu.

Mjesta koja je učinio besmrtnima u svojim knjigama Pustolovine Huckleberryja Finna i Pustolovine Toma Sawyera su pod zaštitom muzeja. Kuća gdje je stanovao, kao i bijela, trošna ograda koju je izmišljeni lik iz knjige Tom Sawyer nerado farbao, privlači turiste sa svih strana svijeta.

Henry Sweets, kustos Muzeja djetinjstva Marka Twaina
Henry Sweets, kustos Muzeja djetinjstva Marka Twaina

"Tijekom godine obično imamo sedamdeset do osamdeset nacionalnosti koje se upišu u knjigu posjetitelja.", kaže Sweets.

Sweets kaže da je Hannibal prošle godine posjetilo 300,000 ljudi, a oko 20 posto njih je posjetilo muzej. Broj se smanjio u odnosu na godinu ranije, i većina posjetitelja je iz obližnjih mjesta i država.

Cindy Lovell, izvršna direktorica muzeja pridaje ovaj smanjeni broj ekonomskoj krizi:

"Turizam ne utječe financijski samo na muzej. Utječe na cijeli grad, na motele, restorane, trgovine, svi ovi objekti su ovisni o posjetama turista koji dolaze zbog Marka Twaina."

Lovell kaže da zbog smanjenog broja turista, muzej ima manje novca za obnovu objekata, kao što je Grantova ljekarna koja se spominje u nekoliko Twainovih djela.

"Ova zgrada je na listi najugroženijih kulturnih građevina, i jako nam je bitno da je održavamo. Stoga trebamo dosta novca. ", rekla je Lovell.

Muzej se nada da će prikupiti deset milijuna dolara do kraja 2010. za održavanje objekata koji su bili bitni Marku Twainu. U vezi prikupljanja novca Lovell se obratila javnosti i rekla da nastoje kontaktirati milijun Twainovih obožavatelja diljem svijeta od kojih će se moliti manje donacije. Lovell priznaje da koriste taktiku Obamine administracije tijekom predsjedničke kampanje - nastoje kontaktirati što veći broj ljudi za male donacije.

"Upravo je tako. Naravno da sam i ja sudjelovala malim donacijama kako bih pomogla. Mislim da nas je većina sudjelovala. ", rekla je Lovell.

Tijekom 2010. gradić Hannibal slavi 175 godišnjicu Twainovog rođenja, godišnjicu izdavanja Pustolovina Huckleberryja Finna, te godišnjicu smrti Mark Twaina.

XS
SM
MD
LG