Linkovi

'Tvornica' tulipana u Virginiji


All blooms at Fresh Tulips USA are grown hydroponically, without using soil.
All blooms at Fresh Tulips USA are grown hydroponically, without using soil.

'Presađeni' nizozemski uzgajivač tulipana u Virginiji napravio jedan od najvećih staklenika u svijetu

Proljeće znači – gledanje cvijeća kako cvate. A jedno sjajno mjesto za to nalazi se kraj mjesta Stevensburg, u Virginiji. Kompanija „Fresh Tulips USA“ ovdje ubire 4 i pol milijuna tulipana svakog tjedna, što ju čini jednim od najvećih staklenika u svijetu.

Coen Haakman je nizozemski uzgajivač tulipana, koji je svoj pogon prebacio u Sjedinjene Države 2004. U samo sedam godina, njegova je kompanija postala jedan od najvećih svjetskih proizvođača tulipana: "Mi smo tvornica tulipana. Upošljavamo stotinjak djelatnika, a otvoreni smo od 7 ujutro do 3 sata u noći."

Haakmanov prvotni cilj bio je prodati 5 milijuna tulipana godišnje. Sada je njegova godišnja prodaja – 45 milijuna cvjetova. Dnevno ova kompanija odašilje 400 tisuća tulipana koji putuju do tržišta na udaljenosti i do polovice kontinenta – do Bostona, Floride, pa i Teksasa.

Uz ogromne brojke vezane uz ovaj pogon, zanimljiva je još jedna stvar: svi ti tulipani uzgojeni su bez ikakve zemlje. "Uzgajamo ih hidroponično; sve naše lukovice raste bez zemlje, bez ikakvih kemijskih dodataka ili pesticida. Sama lukovica ima više nego dovoljno hranjivih sastojaka tako da može rasti sama za sebe. Treba joj samo vode i posve malo umjetnog gnojiva da proizvede cvijet do njegove pune veličine. Vjerujem da je to prilično inovativno," kaže Haakman.

Nije lako uzgojiti 45 milijuna tulipana godišnje. To zahtijeva radni proces u kojemu nema praznog hoda, ali i najmodernije opremljen staklenik: "Staklenik je površine oko 40 tisuća četvornih metara i u svakom trenutku sadrži oko 8 milijuna tulipana. Operacija je potpuno automatizirana. Krov se može potpuno otvoriti, a imamo i zavjese koje pružaju hlad ili toplinu, po potrebi. Ovo je zgrada točno pripremljena da u njoj raste velik broj tulipana."

Stotinu uposlenika zaposleno je sađenjem, ubiranjem i pakiranjem tulipana. Ali i pripremama. Kako kaže Haakman, za Majčin dan, u svibnju, umjesto uobičajenih 400 tisuća, odašilje se 5 do 6 milijuna tulipana. A, da bi to bilo moguće, planiranje te dodatne količine počinje već godinu dana ranije. Možda je to i razlog zašto u svijetu postoji svega šest tako ogromnih pogona za uzgoj tulipana.

XS
SM
MD
LG