Linkovi

Tužioci traže pola godine zatvota za bivšeg Trumpovog savjetnika


Bivši strateg Bijele kuće Steve Bannon ispred suda u New Yorku. ( Foto: AP/Eduardo Munoz Alvarez)
Bivši strateg Bijele kuće Steve Bannon ispred suda u New Yorku. ( Foto: AP/Eduardo Munoz Alvarez)

Sekretarijat za pravosuđe u ponedjeljak je zatražio od federalnog sudije da Steve Bannona, savjetnika bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, osudi na šestomjesečnu zatvorsku kaznu.

Kazna je zatražena zato što Bannon, kako navode tužioci, iz loše namjere sprovodio "strategiju pružanja otpora i nepoštovanja" protiv kongresnog odbora koji istražuje napad na američki Capitol 6. januara 2021. godine.

Bannon, uticajni ultra-desničarski političar, u julu je proglašen krivim po dvije tačke optužnice za nepoštovanje Kongresa, zato što se nije odazvao obavezujućem pozivu da svjedoči i proslijedi tražena dokumenta.

Predviđena kazna za svaku tačku je 30 dana do godine u zatvoru, te novčana kazna od 100 do 100.000 dolara. Kazna bi Bannonu trebalo da mu bude izrečena u petak.

Tužioci su u preporuci sudiji saopštili da su ih Bannonovi potezi, između ostalog i odbijanje da odboru do sada proslijedi "barem jedan dokument", naveli da predlože veću zatvorsku kaznu.

Od sudije su također zatražili da bivšem Trumpovom savjetniku izrekne maksimalnu novčanu kaznu od 200.000 dolara zato što je Bannon "insistirao da će radije platiti maksimalnu kaznu nego sarađivati sa rutinkom finansijskom istragom prije izricanja kazne".

"Tokom trajanja ovog slučaja, optuženi je koristio to što je poznat - i kroz konferencije za novinare u sudnici i svoj podcast - da u javnosti govori o svom odbijanju, iz loše namjere, da poštuje obavezujući poziv kongresnog odbora što je potpuno ignorisanje vladinih procesa i zakona. Izjave optuženog dokazuju da cilj njegovog nepoštovanja (Kongresa) nije bio da zaštiti izvršnu privilegiju ili Ustav, već da podrije napore odbora da istraži historijski napad na vladu", naveli su tužioci.

Bannonovi advokati su saopštili da bi njihov klijent trebalo da bude osuđen samo na uslovnu kaznu. Ako sudija bude insistirao na pritvaranju, onda bi Bannonu trebalo da bude dozvoljeno da kaznu služi kod kuće, a ne u zatvoru, saopštili su advokati

Protiv Bannona je prošlog mjeseca, u New Yorku, takođe podignuta optužnica za pranje novca i zavjeru u vezi sa Trumpovim nastojanjem da izgradi zid duž granice između Sjedinjenih Država i Meksika.

Bannon, koji se izjasnio da nije kriv, mogao bi da bude osuđen na do 15 godina zatvora ako bude proglašen krivim. Optužnica države New York slična je federalnoj koja je protiv Bannona i drugih podignuta u avgustu 2020. godine. Međutim, Trump ga je pomiliovao tokom posljednjih sati predsjedničkog mandata.

Bannon je bio jedan od ključnih Trumpovih savjetnika tokom predizborne kampanje 2016. godine, a zatim je bio strateg Bijele kuće tokom 2017. godine, prije spora sa Trumpom. Njihovi odnosi kasnije su poboljšani.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG