Linkovi

Tužilaštvo BiH će se žaliti zbog puštanja na slobodu Atifa Dudakovića i drugih


Atif Dudaković, nekadašnji komandant Petog korpusa Armije BiH
Atif Dudaković, nekadašnji komandant Petog korpusa Armije BiH

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) najavilo je ulaganje žalbe na rješenje Suda BiH kojim je odbijen tužilački prijedlog za određivanje pritvora Atifu Dudakoviću i drugim pripadnicima Armije BiH osumnjičenima za zločine u Krajini.

„Tužiteljstvo BiH uložit će žalbu u zakonskom roku”, odgovor je Tužilaštva BiH na upit Glasa Amerike.

Iz Suda BiH kažu da je rok za podnošenje žalbe tri dana od prijema pismenog rješenja.

Istovremeno, u nekoliko gradova Federacije BiH danas su održani skupovi podrške Dudakoviću, nekadašnjm komandantu Petog korpusa Armije BiH.

Dudaković je u nedjelju pušten slobodu, kao i drugih 12 osumnjičenih pripadnika Armije BiH.

Osumnjičenima je zabranjeno da kontaktiraju sa oficirima i vojnicima koji su na bilo koji način bili uključeni u vojnu operaciju Sana 95 na područjima opština Bosanska Krupa, Bosanski Petrovac, Ključ i Sanski Most.

Također, nisu dozvoljeni medijski istupi kao i javna obraćanja povezana sa krivičnim postupkom.

Prema obrazloženju Suda BiH, tužilac nije ponudio uvjerljive dokaze koji ukazuju da će osumnjičeni boravkom na slobodi ometati krivični postupak utjecajem na svjedoke, a zbog čega je Tužilaštvo BiH i zatražilo određivanje pritvora.

Sud BiH nije prihvatio tužilačke dokaze za određivanjem pritvora u predmetu Dudaković i drugi
Sud BiH nije prihvatio tužilačke dokaze za određivanjem pritvora u predmetu Dudaković i drugi

Zajedno sa Dudakovićem osumnjičeni su: Dedić Ekrem, Šiljdedić Ibrahim, Salihagić Safet, Zjakić Adis, Zlojić Redžep, Solaković Samir, Muratović Fatmir, Alešević Muharem, Balagić Husein, Koženjić Ejub, Nadarević Ibrahim i Mujić Said.

Osumnjičeni su za zločin protiv čovječnosti, a Dudaković i za zločin protiv civilnog stanovništva.

Prema Tužilaštvu BiH, istraga se odnosi na stradanje više stotina žrtava, civila i zarobljenih vojnika srpske nacionalnosti sa područja zapadnokrajiških općina tokom 1995. godine.

Istragom su također obuhvaćeni i zločini protiv civilnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti, pripadnika Autonomne pokrajine Zapadna Bosna tokom 1994. godine, navodi Državno tužilaštvo.

Do sada je saslušano više stotine svjedoka i prikupljeno nekoliko stotina dokaza.

Skup podrške u Bihaću
Skup podrške u Bihaću

Reakcije na ovaj krivični postupak nastavljaju se četvrti dan od hapšenja Dudakovića.

Hapšenje je izvedeno u petak u opsežnoj akciji u kojoj su pored pripadnika Državne agencije za istragu i zaštitu (SIPA) učestvovali i pripadnici kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova.

Skupovi podrške u organizaciji boračkih udruženja su zakazani za 12 sati u Bihaću, Tuzli, Mostaru i Zenici. Mediji izvještavaju da se hiljade građana Bihaća okupilo na gradskom trgu.

Nakon puštanja Dudakovića i drugih, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u nedjelju je izjavio da se više ne može vjerovati bosanskohercegovačkom pravosuđu, prenosi Radio televizija Republike Srpske.

Sud, kao ni Tužilaštvo BiH nisu reagovali na brojne komentare upućene na njihov rad.

Istraga protiv Dudakovića i drugih pripadnika Armije BiH se nastavlja.

XS
SM
MD
LG