Linkovi

Tužilaštvo traži 33 godine zatvora za bivšeg vođu "Ponosnih momaka"


Tarrio, koji nije bio direktni učesnik demonstracija i upada u Capitol, glavna je meta onoga što je postalo najveća istraga Ministarstva pravde u američkoj historiji. (FOTO: AP/Allison Dinner)
Tarrio, koji nije bio direktni učesnik demonstracija i upada u Capitol, glavna je meta onoga što je postalo najveća istraga Ministarstva pravde u američkoj historiji. (FOTO: AP/Allison Dinner)

Sekretarijat za pravosuđe traži 33 godine zatvora za Enriquea Tarrija, bivšeg vođu grupe Proud Boys (Ponosni momci) osuđenog za pobunu u jednom od najozbiljnijih slučajeva proizašlih iz napada na američki Capitol, navodi se u sudskim dokumentima.

Ako sud tako odluči, to će biti daleko najduža kazna izrečena u masovnom procesuiranju nereda 6. januara 2021.

Do sada je najdužu kaznu od 18 godina zatvora, dobio Stewart Rhodes, osnivač grupe Oath keepers (Čuvari zakletve), kojem je suđeno u odvojenom slučaju.

Tarrio, koji je svojevremeno bio predsjednik ekstremističke grupe krajnje desnice, i trojicu njegovih saboraca osudila je porota u Washingtonu zbog optužbe da su kovali zavjeru da blokiraju prenos predsjedničke funkcije.

Nadali su da će tako u Bijeloj kući zadržati Donalda Trumpa pošto je republikanski predsjednik izgubio izbore 2020.

Tarrio, koji nije bio direktni učesnik demonstracija i upada u Capitol, glavna je meta onoga što je postalo najveća istraga Ministarstva pravde u američkoj historiji.

On je predvodio neofašističku grupu – poznatu po uličnim borbama sa ljevičarskim aktivistima – kada je Trump rekao Ponosnim momcima da "ostanu po strani" tokom prve debate sa demokratom Joeom Bidenom.

Tokom višemjesečnog suđenja, tužioci su tvrdili da su Ponosni momci sebe smatrali pješadijom koja se bore za Trumpa dok je republikanac širio laži da su ga demokrate pokrale na izborima i da su bili spremni da krenu u rat kako bi zadržali na vlasti svog lidera.

"Oni su na Capitolu sračunato upotrijebili silu kako bi nametnuli vlastitu političku volju izabranim zvaničnicima i tako poništili izborne rezultate", napisali su tužioci u podnesku sudu.

"Cilj te desničarske pešadije bio je da održe njihovog vođu na vlasti, ali nisu uspeli. Oni nisu heroji, oni su zločinci."

Tužioci takođe traže 33-godišnju kaznu i za jednog od optuženih, Josepha Biggsa sa Ormond Beacha na Floridi, samoproglašenog organizatora Ponosnih momaka.

Oni traže od sudije da izrekne 30-godišnju zatvorsku kaznu za Zacharyja Rehla, koji je bio predsjednik ogranka organizacije u Philadelphiji, 27 godina zatvora za Ethana Nordeana iz Auburna u Washingtonu, tamošnjeg lokalnog vođu, kao i 20 godina za Dominica Pezzolu, člana iz Rochestera, u državi New York.

Pezzola je oslobođen optužbi za pobunu, ali osuđen za druge ozbiljne optužbe.

Tarrio nije bio u Washingtonu 6. januara, jer je uhapšen dva dana ranije u odvojenom slučaju i naređeno mu je da napusti glavni grad. Međutim, tužioci su tvrdili da je on organizovao i režirao napad Ponosnih momaka na Capitol.

Advokati odbrane su tvrdili da nije bilo zavjere i plana za napad na Capitol, i nastojali su da prikažu Ponosne momke kao neorganizovani klub ljubitelja pića čiji članovi su spontano učestvovali u neredima podstaknuti Trumpovim predizbornim besom.

Tarriovi advokati tvrde da je Trump krivac što je podstakao gomilu ispred Bijele kuće na "paklenu borbu".

Advokati članova grupe Ponosni momci kažu da su kazne koje su predložili tužioci ekstremne.

Napominjući da je haos 6. januara podstaknut Trumpovim lažnim izbornim tvrdnjama, advokat Biggsa i Rehla rekao je sudiji da bi "vjerovanje glavnokomandujućem i slušanje njegovog poziva trebalo da donesu neku meru ublažavanja".

"Optuženi nisu teroristi. Kakve god ekscese da su napravili 6. januara 2021. i koliko god ozbiljno potencijalno mešanje u miran prenos vlasti usled događaja tog dana, decenija ili više iza rešetaka je preterana kazna", napisao je advokat Norm Pattis.

Kao i u slučaju Rhodesa i drugih Čuvara zakletve, tužioci pozivaju da se primene pojačani propisi za terorizam, što može da dovede do duže zatvorske kazne, uz argument da su Ponosni momci pokušali da utiču na vladu kroz „zastrašivanje ili prinudu“.

Okružni sudija Amit Mehta složio se tada sa tužiocima da bi zločini Čuvara zakletve mogli biti tretirani kao terorizam, ali je ipak osudio Rhodesa i ostale na zatvorske kazne kraće od traženih. Tužioci su tražili od Mehte da Rhodesa osudi na 25 godina zatvora.

Tarrio i drugi optuženi u ovom slučaju biće osuđeni pred federalnim sudom u Washingtonu poslije niza saslušanja koja će voditi okružni sudija Timothy Kelly.

To je ista zgrada suda u kojoj se Trump ovog mjeseca izjasnio da nije kriv u slučaju koji je pokrenuo specijalni advokat Jack Smith optužujući ga da je nezakonito planirao da poništi volju birača i gubitak izbora u duelu sa Bidenom. Trump je negirao bilo kakvu krivicu.

Tarrio i trojica saboraca takođe su osuđeni za dvije iste optužbe sa kojima se Trump suočava: ometanje Kongresa da potvrdi Bidenovu pobjedu i zavjeru da se ometa Kongres.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG