Linkovi

Sarajevsko tužilaštvo formiralo predmet vezan za dešavanja na KCUS-u


Posebni respiratorni centar na KCUS-u
Posebni respiratorni centar na KCUS-u

Tužilaštvo Kantona Sarajevo (KS) formiralo je u ponedjeljak (5. aprila) predmet koji se odnosi na pismo doktora sa Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) o upotrebi uvezenih kineskih respiratora u ovoj zdravstvenoj ustanovi i drugih problema u funkcionisanju COVID-odjela.

Sedamnaest anesteziologa potpisalo je pismo u kojem su ukazali na to da su respiratori ACM 812A koje je iz Kine uvezla firma "Srebrena malina" korišteni u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu ne mogu koristiti za specifično respiratorno patološko stanje COVID pacijenata.

Tužilaštvo KS je odmah u ponedjeljak formiralo predmet "o upotrebljivost respiratora u liječenju pacijenata u KCUS-u, teške posljedice po zdravlje i život pacijenata, kao i druge probleme u funkcioniranju tzv. Covid odjela, u kojem će postupati u narednom periodu", saopšteno je nakon sastanka glavne tužiteljice Tužilaštava BiH Gordane Tadić sa kantonalnom tužiteljicom Sabinom Sarajlija.

Kako se o uvozu ovih respiratora iz Kine pred Sudom BiH već vodi postupak u slučaju "Respiratori", oba tužilaštva objavila su da će u okviru oba ova predmeta hitno i koordinisano djelovati.

Sve informacije i dokazi biće razmijenivani "u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti pod kojima su respiratori ACM 812A stavljeni u funkciju i korišteni za liječnje pacijenata oboljelih od Covid 19", saopšteno je nakon sastanka.

Premijer KS Edin Forto je izjavio novinarima u ponedjeljak kako je Vlada KS zatražila od Federalne uprave za inspekcije da uđe u Klinički centar i utvrdi činjenično stanje, te od Federalnog ministarstva zdravstva da se da formira ad hoc komisija koja će utvrditi da li su tačne informacije o stanju koje su ljekari naveli u pismu.

KCUS je prethodno odbio prijedlog da u tu zdravstvenu ustanovu uđe federalna inspekcija, potvrdio je Forto, nakon sastanka sa direktoricom Kliničkog centra Sarajevo Sebijom Izetbegović 5.aprila.

Krizni štab Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) saopštio je u nedjelju 4. aprila kako nije umro nijedan pacijent koji je na bilo kojoj vrsti podrške respiratora koje je iz Kine uvezla "Srebrena malina", a zbog kojih se vodi krivični postupak.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG