Linkovi

Tužilaštvo BiH dobilo prijavu o seksualnom uznemiravanju 20 osoba na fakultetima


Sud i Tužilaštvo BiH Izvor BIRN BiH
Sud i Tužilaštvo BiH Izvor BIRN BiH

Tužilaštvu Bosne i Hercegovine je podnesena prijava o spolnom i seksualnom uznemiravanju na određenim visokoškolskim ustanovama, saopšteno je iz te institucije.

“U prijavi su izneseni navodi o spolnom i seksualnom uznemiravanju više od 20 oštećenih osoba, na ustanovama za visokoškolsko obrazovanje u Bosni i Hercegovini”, navodi se u saopštenju iz Tužilaštva BiH uz napomenu da zbog interesa zaštite oštećenih osoba u ovom trenutku ne mogu dati više detalja.

Na osnovu ove prijave Tužilaštvo BiH je formiralo predmet te će biti izvršene detaljne provjere.

Brojna svjedočanstva o spolnom i seksualnom uznemiravanju na fakultetima u Bosni i Hercegovini u vrlo kratkom vremenu objavljena su na Facebook stranici Nisam tražila pokrenutoj nakon što je glumica Milena Radulović iz Srbije optužila za silovanje uglednog profesora i reditelja Miroslava Aleksića.

Aleksiću je Viši sud u Beogradu odredio pritvor do 30 dana a osumnjičen je za silovanja i nedozvoljene polne radnje.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG