Linkovi

Tužilaštvo BiH i SIPA evidentirali 27 prijava na dan izbora


Glasanje u Sarajevu
Glasanje u Sarajevu

Dežurni državni tužioci i policijski službenici SIPA-e su zaprimili na Dan općih izbora 27 prijava građana ili institucija u vezi izbornog procesa.

Dežurni timovi u Sarajevu, Banja Luci, Mostaru i Tuzli navode da se prijave odnose na narušavanje javnog reda na biračkim mjestima, neregularnosti i druge incidente, saopćilo je Tužilaštvo BiH.

„Prijave građana najčešće su se odnosile na navode i nepravilnosti oko pomoći u glasanju invalidnim osobama i osobama sa poteškoćama, donošenje popunjenih glasačkih listića, onemogućavanje pristupa posmatračima, nedozvoljeno ponašanje građana na izbornim mjestima, nepravilnosti uočene na biračkom spisku, glasanje u ime drugih osoba ili sa tuđim identifikacijskim dokumentima, fizičke nasrtaje na članove biračkih odbora, ponašnje predsjednika ili članova biračkih odbora koje nije u skladu sa propisima i druge događaje koje su smatrali neprimjerenim ili nezakonitim”, navode iz Tužilaštva.

Dežurni timovi su provjeravali navode i sačinili službene zabilješke, dok se nastavlja rad na utvrđivanju postojanja elemenata krivičnog djela.

XS
SM
MD
LG