Linkovi

Odužila se istraga za planiranje terorističkog napada, Odbrana očekuje obustavu


Sarajevo
Sarajevo

Istraga protiv osumnjičenih za planiranje terorističkog napada u Sarajevu za prošlu Novu godinu i dalje traje, iako je početkom godine iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine (BiH) saopćeno da je pri kraju i da se može očekivati optužnica.

Tužilaštvo BiH odbilo je reći u kojoj fazi je istraga i kada bi mogla biti okončana. Samo su rekli da i dalje istražuju, dok Odbrana osumnjičenih tvrdi da od ovog slučaja neće biti ništa.

Nakon akcije izvedene krajem decembra prošle godine, Sud BiH pritvorio je Elvira Muratovića, Kemala Murića, Semira Salkovića, Zulfu Alajbegovića, Edina Tabakovića, Darka Pecu, Elvira Mašića i Adisa Kešana zbog sumnje da su prijetili ubistvima oko 100 osoba i dva policajca u novogodišnjoj noći.

Na ročištu za pritvor tužilac Dubravko Čampara je kazao da eksploziv nije pronađen prilikom pretresa objekata. Osumnjičeni su u pritvoru bili mjesec dana, odnosno do 20. januara ove godine, a Sud BiH ih je pustio na prijedlog Tužilaštva BiH. Iz Tužilaštva rečeno je tada da se uskoro može očekivati optužnica.

Ispočetka je osumnjičenima zabranjeno napuštanje doma, a danas su te mjere ublažene. Iz Suda BiH kažu da trenutno ne smiju putovati van zemlje uz obavezu javljanja nadležnoj policijskoj stanici.

Senad Dupovac, koji brani jednog od osumnjičenih, ne očekuje da će doći do podizanja optužnice.

„Činjenica je da prilikom pretresa ni kod koga nije nađeno oružje, da prilikom pretresa nisu nađeni nekakvi, da kažem tekstovi ili nešto što bi asociralo na neku zabranjenu ideologiju i tako dalje“, kaže on.

Od „inkriminirajućeg materijala“, kako kaže Dupovac, nađena je metalna ploča sa natpisom Islamske države.

„Eto, to bi mogla biti nekakva inkriminacija, jer je Tužilaštvo pokušavalo da kaže da su se ovi zaklinjali na tu metalnu ploču što je apsurd sa religijom i islamom“, dodao je on.

XS
SM
MD
LG