Linkovi

Pripadnici terorističkih grupa u Siriji ili neutemljene tvrdnje Tužilaštva


Zastava Islamske države
Zastava Islamske države

Presuda sedmorici optuženih za pridruživanje terorističkim formacijama Islamske države u Siriji bit će izrečena za dvije sedmice, 31. oktobra. Trojica su priznali krivicu tokom postupka, te su osuđeni na po godinu zatvora.

Dok Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) navodi da nema sumnje da su optuženi otišli u Siriju i priključili se terorističkim organizacijama, Odbrana tvrdi suprotno i zahtijeva od Suda BiH oslobođajuću presudu.

Mudžahirji i Ensarije

Iznoseći završnu riječ na današnjem ročištu, Odbrana optuženog Jasmina Jašarevića ne spori da je on bio u Siriji. Advokat Senad Bilić je rekao da je Jašarević otišao u Siriju u ljeto 2013. godine.

Jašarevićev razlog odlaska, kako je rekao advokat, bio je da pomogne sirijskom narodu u borbi protiv vojske lojalne predsjedniku Basharu al-Assadu. Odbrana tvrdi da je bio u Alepu u jedinici Mudžahiri i Ensarije, a koja, kako navodi, ni danas nije na listi terorističkih formacija.

Vojnici jedinice Mudžahiri i Ensarije, kako kaže advokat Bilić, naknadno su se priključili formacijama Islamske države i Fronta al-Nusra, dok Jašarević nije htio, jer se njegova ideologija kosi sa njihovom. Prema Odbrani, optuženi je bio na strani Slobodne sirijske vojske.

Advokat Bilić tvrdi da je fotografija na kojoj Jašarević pored zastave Islamske države nastala dok je prelazio jedan od punktova.

Slično je u završnoj riječi govorila i Odbrana optuženog Ibre Delića, a koji je u Siriju otišao u julu 2013. godine i vratio se dva mjeseca kasnije. Prateći medijske izvještaje iz Sirije, Delić je odlučio otići te, kako je naveo advokat Fadil Abaz, pomoći narodu koji se bori protiv Asada.

Delić, koji je invalid 90 posto i kreće se pomoću štaka, nije se priključio niti jednoj jedinici u Siriji, tvrdi advokat, već je narodu podijelio ušteđevinu u iznosu od 10.000 konvertibilnih maraka (KM).

Hutba u Siriji

U hutbi održanoj u Siriji, a koja je objavljena na društvenoj mreži YoutTube, Delić je govorio o džihadu.

"Borite se na Allahovom putu, imetkom svojim, životom svojim. (...) Kaže Allah da nisu isti oni koji se bore i koji sjede, osim onih koji su za borbu nesposobni", dio je Delićeve hutbe.

Advokat kaže da sve što je optuženi kazao u hutbi se nalazi u knjigama o islamu.

Pored Delića i Jašarevića, tvrdnje Tužilaštva da su otišli u Siriju i pridružili se terorističkim organizacijama Islamske države spore i Enes Mešić, Salko Imamović, Adem Karamuja, te Samir Hadžalić, dok oslobađajuću presudu ne očekuje Odbrana optuženog Kape.

“U istrazi je dao iskaz u kojem je potvrdio da je bio u nekom kampu u Siriji, ali da nije učestvovao u borbama, osim što je ponekad bio na nekom punktu, nakon čega je vidio da je pogriješio i vratio se”, kazao je na ranijim ročištu Kapin branilac, Izet Baždarević, a prenosi Balkanska istraživačka mreža BiH.

Na ročištima su Mešić i Kapo odbijali ustajati Sudskom vijeću, jer je to, kako su govorili, u suprotnosti sa njihovim vjerskim uvjerenjima. Zbog nepoštivanja suda, Sudsko vijeće im je zabranilo da sa takvim ponašnjem mogu biti u sudnici.

Tužilaštvo je ranije iznijelo završnu riječ i zatražilo zatvorske kazne, jer neospornim smatra da su optuženi bili članovi terorističkih grupa u Siriji.

Krivicu su u toku postupka priznali Fatih Hasanović, Emin Hodžić i Fikret Hadžić, nakon čega su osuđeni na po godinu zatvora.

Suđenje je trajalo blizu 11 mjeseci.

XS
SM
MD
LG