Linkovi

Tužilac u Sjevernoj Karolini: Policijsko ubistvo Andrewa Browna - opravdano


Prijatelj Andrew Brown naslikao je mural sa njegovim likom na Brownovoj kući u Elizabeth Cityju u Sjevernoj Karolini, 1. maja 2021.
Prijatelj Andrew Brown naslikao je mural sa njegovim likom na Brownovoj kući u Elizabeth Cityju u Sjevernoj Karolini, 1. maja 2021.

Tužilac iz Sjeverne Karoline izjavio je da neće podizati optužnicu protiv trojice policajaca zbog ubistva crnca Andrewa Browna, kojeg su upucali ispred njegove kuće prošlog mjeseca, navodeći da je ubistvo bilo opravdano jer im je Brown ugrozio živote tako što je svojim vozilom krenuo prema njima.

Tužilac okruga Pasquotank, Andrew Womble, rekao je da je okončao svoju istragu i da nije ustanovio da su zamjenici šerifa počinili krivično djelo, uprkos apelima Brownove porodice, koja je njegovu smrt nazvala "pogubljenjem".

42-godišnji Brown je upucan dok se opirao hapšenju i krenuo automobilom ka policajcima kojio su pokušali da ga uhapse ispred njegove kuće. Incident se dogodio 21. aprila u Elizabeth Cityju, gdje crnci čine nešto više od polovine od ukupno 18.000 stanovnika.

"Smrt gospodina Browna je bila opravdana", rekao je Womble novinarima na konferenciji na kojoj je, takođe, prikazao video snimak sa kamera koje su na tijelu nosili zamjenici šerifa, kada su pokušali da uhapse Browna pod sumnjom da je prodavao drogu.

Demonstranti u Elizabeth Cityju poslije smrti Andrewa Browna.
Demonstranti u Elizabeth Cityju poslije smrti Andrewa Browna.

Ubistvo je privuklo pažnju cijele zemlje, a dogodilo se dan pošto je bivši pripadnik policije Minneapolisa, Derek Chauvin, osuđen za ubistvo Georgea Floyda na suđenju koje je imalo veliki publicitet.

Pozivajući se na presedan Vrhovnog suda koji se odnosio na pitanje kada je primjena smrtonosne sile opravdana, Womble je izjavio da je video snimak pokazao da su se zamjenici šerifa ponašali kako bi se ponašao "svaki razumni policajac" kada "nasilni prijestupnik upotrijebi smrtonosno oružje da mu ugrozi život" i opisao kako je Brown vozio automobil ka policajcima "na opasan način". Protiv policajaca neće biti podignuta optužnica, rekao je.

"Ustav ne zahtijeva od policajaca da se kockaju svojim životom kada im prijeti ozbiljna opasnost", rekao je Womble. "Nisu imali mogućnost da ga samo puste da ode."

Womble je izjavio da su policajci to jutro došli do Brownove kuće i zatekli ga kako sjedi u automobilu i razgovara telefonom. Pozvali su ga da digne ruke u vazduh i pokušali da otvore vrata automobila. ​

Tužilac je pustio odlomke video snimaka sa kamera na tijelu policajaca, na kojima se vidi kako je Brown krenuo kolima u rikverc i povukao jednog od policajaca na haubu. Nastavio je da vozi unazad do kuće, a onda krenuo naprijed prema policajcima, koji su ga više puta upozorili da stane. Međutim, on je ignorisao njihove komande i vozio ka istom policajcu kojeg je pokret vozila bacio na haubu. Policija je počela da puca na automobil, jedan metak je probio šoferšajbnu a još pet pogodilo prtljažnik i zadnji prozor, rekao je Womble.

Brown je zadobio dvije rane od metka - u rame, i smrtonosni pogodak u potiljak.

"Postupci gospodina Browna su naveli troje zamjenika šerifa da s razlogom vjeruju da je bilo neophodno da primjene smrtonosnu silu da bi zaštitili sebe i druge", rekao je reporterima Womble.

On je dodao da su policajci znali da Brown ima dugu istoriju hapšenja i presuda, još od 1995. godine, uključujući zbog napada smrtonosnim oružjem. Prije nego što su se uputili ka njegovoj kući, policajcima je rečeno da se Brown u prošlosti više puta opirao hapšenjima ili bi se zabarikadirao u kući. Mala količina kristalnog metamfetamina pronađena je u Brownovim kolima, ali nikakvo oružje nije nađeno u automobilu niti kod njega.

Advokati Brownove porodice ranije su izjavili da im je omogućeno da vide video od 20 sekundi na kome se, prema njima, vidjelo da su policajci "pogubili" Andrewa, jer su nastavili da pucaju i dok se vozio u suprotnom smjeru od njih. Porodični zastupnici nisu odmah reagovali na tužilačku odluku.

Kristie Puckett-Williams​ iz ogranka Američke unije za građanske slobode u Sjevernoj Karolini, izjavila je da odluka da se ne podigne optužnica protiv policajaca "uobičajeno stanje stvari" u krivičnom sistemu koji je "namješten" protiv nebijelaca.

Ni kancelarija šerifa nije komentarisala odluku. Policajci, koji su otvorili vatru, na prinudnom su odmoru i nije jasno kada i da li će se vratiti na redovne dužnosti.

Federalni istražni biro u aprilu je saopštio da je počeo istragu da li su policajci prekršili Brownova građanska prava.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG