Linkovi

Turski zvaničnici tvrde da je uhvaćen novi vođa "Islamske države"


FILE - Turkish President Recep Tayyip Erdogan is set to formally announce the arrest of Abu al-Hassan al-Hashimi al-Qurashi and share additional details in the coming days.
FILE - Turkish President Recep Tayyip Erdogan is set to formally announce the arrest of Abu al-Hassan al-Hashimi al-Qurashi and share additional details in the coming days.

Vladavina novog vođe terorističke skupine Islamska država Abu al-Hassana al-Hashimija al-Qurashija mogla bi biti gotova, manje od tri mjeseca nakon što je počela.

Turski website OdaTV prvi je izvijestio o uhićenju Abu al-Hassana u četvrtak, rekavši da ga je turska policija uhvatila bez ijednog ispaljenog metka tijekom racije na kuću u Istanbulu prošlog tjedna.

Web stranica nadalje izvještava da je čelnik IS-a ispitan i da turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan namjerava službeno objaviti uhićenje i podijeliti dodatne detalje u narednim danima.

Odvojeno, dva visoka turska dužnosnika, pod uvjetom anonimnosti, potvrdila su uhićenje za Bloomberg News, dodajući da je Erdoan obaviješten.

Američki dužnosnici, međutim, ostali su oprezni.

"[Mi] ne možemo potvrditi izvještaje o al-Qurashiju", rekao je novinarima u četvrtak tajnik Pentagona John Kirby. "Očito smo na ovo gledali cijeli dan, ali jednostavno nismo u poziciji da zapravo možemo potvrditi to izvještavanje medija."

IS je imenovao Abu al-Hassana al-Hashimija al-Qurashija za trećeg vođu terorističke skupine u ožujku, rekavši da je preuzeo dužnost ubrzo nakon smrti svog prethodnika tijekom napada američkih specijalnih snaga na sjeverozapadu Sirije u veljači.

Sljedbenici IS-a brzo su se postrojili iza novog vođe, a medijski odjel terorističke skupine podijelio je fotografije i video zapise boraca iz Iraka, Sirije, Nigerije, Somalije, Afganistana, Filipina i drugdje koji se zavjetuju na vjernost Abu al-Hassanu.

Ipak, unatoč pokazivanju podrške, još uvijek postoje pitanja o pravom identitetu novog čelnika, što bi moglo otežati provjeru tvrdnji Turske.

Abu al-Hassan al-Hashimi al-Qurashi je ime koje bi trebao naznačiti da je novi vođa potomak Hašemitskog klana iz plemena Qurashi, koji bi ga po krvnoj liniji povezivao s prorokom Muhammedom - što je uvjet IS-a za sve budući halifa.

I do sada, dužnosnici zapadne protuobavještajne službe tek trebaju stvoriti čvrst konsenzus o tome ko zapravo vodi IS.

Međutim, postoji nekoliko teorija.

Magazin New Lines u februaru je identificirao Bashara Khattaba Ghazala al-Sumaidaija kao sljedećeg u redu koji će predvoditi terorističku skupinu.

"Poznat po brojnim imenima uključujući Ustatha Zaida (učitelja ili profesora Zaida), Abu Khattaba al-Iraqija, Abu al-Moeza al-Iraqija i Abu Ishaka, vratio se u Siriju iz Turske prije otprilike godinu dana", rekao je New Lines , dodajući da je al-Sumaidai postao sve popularniji u džihadističkim krugovima.

No, irački i zapadni dužnosnici rekli su Reutersu u martu da je novi vođa zapravo Juma Awad al-Badri, brat bivšeg IS kalifa Abu Bakra al-Baghdadija.

Ipak, bez obzira koga je Turska u konačnici zarobila, neki analitičari kažu da sve dok turski dužnosnici imaju višeg vođu IS-a, to bi moglo pomoći u daljnjem slabljenju operacija IS-a.

"Mogla bi završiti kao obavještajna blagodat nakon što ga ispitaju", rekao je za VOA Colin Clarke, direktor istraživanja u globalnoj obavještajnoj tvrtki The Soufan Group.

"Odavno znamo da su financijeri i logističari organizacije imali jake mreže u Turskoj, ali sada se čini da je i tamo aktivno više vodstvo", rekao je Clarke.

“Zemlja poput Turske dvosjekli je mač za skupine poput ISIL-a”, dodao je, koristeći drugi akronim za terorističku skupinu.

"S jedne strane, Turska ima sposobne sigurnosne snage", rekao je Clarke. “S druge strane, za razliku od zemlje poput Afganistana koja je donekle izolirana, Turska može poslužiti kao sigurno utočište za teroriste, a povezana je s ilegalnim financijskim sustavom, komunikacijama [i] transportom.”

XS
SM
MD
LG