Linkovi

Turski vojnici ubijeni u Siriji dok rastu tenzije sa Damaskom


Turski vojnici u selu Kaminas, 6 kilometara jugoistočno od grada Idliba u Siriji, 10. februara 2020.
Turski vojnici u selu Kaminas, 6 kilometara jugoistočno od grada Idliba u Siriji, 10. februara 2020.

Turske i sirijske snage našle su se u smrtonosnom okršaju u ponedjeljak u sirijskoj sjeverozapadnoj pokrajini Idlib. Posljednja eskalacija u borbama uslijedila je nakon što je Ankara nastavila da pojačava prisustvo svojih trupa u Idlibu, gdje su rusko-turski diplomatski napori sa ciljem okončanja nasilja ostali u ćorsokaku.

"Kao rezultat intenzivnog granatiranja koje je izveo (sirijski) režim, 10. februara 2020. pet naših heroja je ubijeno, a pet drugih ranjeno", kaže se u saopštenju turskog ministrstva odbrane. "Neophodno je bilo odgovoriti, ciljevi su uništeni", dodaje se.

Turski vojnici će "uništiti svakoga ko se usudi da cilja našu zastavu", rekao je turski potpredsjednik Fuat Oktaj.

Vojnici koji su ubijeni, prema izvještajima, bili su dio izviđačkih snaga stacioniranih na zatvorenom aerodromu u blizini strateški ključnog grada Sarakeba, kog su zauzele sirijske snage prošle nedjelje.

Turska je uspostavila 12 vojnih posmatračkih ispostavi širom Idliba, posljednjeg uporišta pobunjenika u Siriji. Ispostave su dio sporazuma iz 2018. sa Moskvom o uspostavljanju zone deeskalacije, kako bi se okončale borbe između pobunjeničkih i snaga sirijske vlade.

Pogibija osam turskih vojnika prije nedjelju dana u Idlibu, koje su takođe ubile sirijske vladine snage, navelo je Ankaru da pojača svoje vojno prisustvo. Više od 250 vojnih vozila ušlo je u pokrajunu tokom posljednjih nekoliko dana.

Lokalni mediji izvještavaju da su turske snage podržale napad pobunjenika sa ciljem ponovnog zauzimanja nedavno izgubljene teritorije. Ankara nije potvrdila te izvještaje.

U nedjelju, turski ministar odbrane Hulusi Akar obećao je svoju posvećenost otvaranju puteva za snabdijevanje vojnih ispostava koje su trenutno u okruženju sirijskih vladinih snaga.

Uprkos posljednjim turskim žrtvama, Ankara je odbacila bilo kakvo postepeno povlačenje iz Idliba.

"Povčalenje posmatračkih ispostavi (iz Idlibu) ne dolazi u obzir", rekao je Omer Čelik, portparol turske vladajuće AKP.

Ankara ostaje pri tvrdnjama da njeno vojno prisustvo u Idlibu ima humanitarni karakter.

"Naš glavni cilj je da spriječimo egzodus izbjeglica i humanitarnu dramu", objavile su turske novine Hrijet u nedjelju, citirajući Akara. "Pokušavamo da postignemo prekid vatre i spriječimo krvoproliće", dodao je on.

Ujedinjene nacije saopštile su u ponedjeljak da je zbog ofanzive Damaska u Idlibu raseljeno gotovo 700.000 ljudi, od decembra. Pokrajina, koja se graniči sa Turskom, dom je za tri miliona ljudi. Ankara saopštava da se više od milion Sirijaca u bjekstvu od posljednjih borbi zaputilo ka turskoj granici.

Pošto Turska već udomljava više od 3,5 miliona Sirijaca, turski predsjednik Rečep Tajip Erdogan više puta je ponovio upozorenje da njegova zemlja ne može da prihvati nove ljude koji beže iz gotovo devet gdina dugog građanskog rata.

Analitičari kažu da su eksalaciji naslja između Ankare i Damaska takođe doprinijeli napori da se diktira rezultat konflikta.

"Sirijci žele da se riješe radikalnih grupa u Idlibu, a Turska koristi te grupe kao instrument svog prisustva u sjevernoj Siriji", rekao je profesor za međunarodne odnose Husein Bagci sa Bliskoističnog tehničkog univerziteta u Ankari.

Rusija traga za diplomatskim rešenjem za rastuće tenzije. Dok Turska podržava sirijske pobunjenike i Rusiju, sirijska vlada, Ankara i Moskva sarađuju na rješavanju građanskog rata u Sriji.

Turski ministar spoljnih poslova Melvet Čavašoglu rekao je u ponedjeljak da su subotnji razgovori sa gostujućim ruskim diplomatama završili u ćorsokaku. Ni obnovljeni razgovori u ponedjeljak nisu uspjeli ad naprave pomak.

"Trenutne tenzije u Idlibu otjelotvorenje su razlika u interesima i Rusije, i Turske, koje nikada nisu prestale da postoje", kaže ekspert za Rusiju sa Univerziteta u Bonu, Zaur Gasimov.

Ankara izražava rastuću frustraciju zbog ponašanja Moskve, odnosno zbog toga što ruska acijacija nastavlja da bombarduje sirijske pobunjenike, zajedno sa civilima u Idlibu.

Moskva energično brani ofanzivu sirijske vlade, navodeći da je njen cilj iskorjenjivanje terorističke organizacije. Erdogan je odbacio takve tvrdnje prošle nedjelje.

Rusko-turske tenzije mogle bi da eksaliraju po pitanju Idliba, nakon što je ruski protivvazdušni raketni sistem zatvorio sirijski vazdušni prostor za turske avione.

Analitičari upozoravaju da su smrtonosni napadi od ponedjeljka naglasili koliko su turske snage raspoređene u Idlibu ranjive, usljed nepostojanja vazdušne podrške.

Lokalni mediji izvijestili su u ponedjeljak da su ruski avioni spriječili pristup turskih aviona sirijskom vazdušnom prostoru iznad Idliba. Godine 2015, turski lovac oborio je ruski bombarder koji je poletio iz sirijske vazdušne baze.

U ponedjeljak, Iran je pokušao da umanji tursko-sirijske tenzije tako što je iranski ministar inostranih poslova Džavad Zarif ponudio da organizuje razgovore. Ankara do sada nije odgovorila na ponudu Teherana.

Analitičari kažu da bi, s obzirom na to da je Erdogan investirao politički kapital u suprotstavljanje Damasku i da ta politika sada dovodi do rasta broja izgubljenih života tuskih vojnika, svako povlačenje postalo problematično.

Oni kažu da je Erdogan takođe svjestan da bi se, ukoliko bi ofanziva Damaska u Idlibu prošla bez nadzora, Turska vjerovatno suočila sa novim priliovm izbjeglica u trenutku kada raste nezadovoljstvo u turskoj javnosti zbog priustva Sirijaca.

"Na kraju, moraćemo da se konfrontiramo sa (sirijskim predsjednikom Bašarom al) Asadom i neko će morati da nauči lekciju", rekao je analitičar Atila Jesilada iz Globalnih partnera za mir. "A Turska će morati da oštro ukori Rusiju".

Drugi analitičari predviđaju da će, s obzirom na bliske odnose Erdogana sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, konfrontacija po pitanju Sirije biti izbjegnuta.

"Očigledno, Rusija i Turska mogle bi da ponovo podijele region Idliba, dok bi turske snage redukovale broj svojih posmatračkih vojnih ispostava", kaže Gasimov.

"Rat između trupa režima i sirijske opozicije nastaviće se i koštaće više ljudskih života. Ali ipak, ne vjerujem da bi to moglo da razbije tursko-rusku saradnju", zaključio je on.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG