Linkovi

Turski sud oslobodio američkog pastora


Andrew Craig Brunson
Andrew Craig Brunson

Turski sud danas je donio odluku o oslobađanju američkog pastora Andrew Brunsona čiji je pritvor izazvao diplomatsku krizu između Ankare i Washingtona.

Sud u Izmiru, na zapadu Turske, osudio je Brunsona na tri godine i mjesec dana zatvora ali ga pušta na slobodu uzimajući u obzir vrijeme provedeno u pritvoru i dobro ponašanje tokom suđenja.

Kako je naveo advokat američkog pastora, Brunsonu je dozvoljeno da napusti Tursku i očekuje se da uskoro otputuje u SAD. Brunson živi u Turskoj 23 godine.

Uhapšen je u decembru 2016, a 22. jula ove godine prebačen je u kućni pritvor.

Pastor je bio optužen za djelovanje u ime mreže propovjednika Fetulaha Gulena, koga Ankara smatra odgovornim za pokušaj puča u julu 2016. godine, ali i u ime Radničke partije Kurdistana.

Obje organizacije Turska smatra terorističkim.

Predsjednik SAD Donald Trump je napisao na Twiteru da je njegova administracija “radila naporno” da bi oslobodila Brunsona.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG