Linkovi

Turski predsjednik ocjenjuje da se težište sila u svijetu pomiče ka Aziji i istoku


Dünya Azərbaycanlıları Konqresinin (DAK) nümayəndə heyətinin İraqa səfəri
Dünya Azərbaycanlıları Konqresinin (DAK) nümayəndə heyətinin İraqa səfəri

Abdullah Gul u Londonu prima prestižnu nagradu Chatham House, koja mu je dodijeljena za rad na pomirbi i umjerenosti u Turskoj

Predsjednik Turske Abdullah Gul izjavio je da se današnja ravnoteža snaga pomiče dalje od Zapada te da se težište sada pomiče ka Aziji i Istoku. Na skupu u Londonu gospodin Gull je rekao da će svijet biti uvučen u globalne i regionalne potrese dok se ne uspostavi nova ravnoteža.

Turski predsjednik Abdullah Gul stigao je u London kako bi mu bila uručena prestižna nagrada Chatham House. Članovi te organizacije izabrali su ga za dobitnika nagrade zbog njegovog rada na pomirbi i umjerenosti u Turskoj.

U govoru u Londonu turski predsjednik je rekao da se svijet promijenio: "Put ka miru, stabilnosti i napretku prolazi kroz demokratske vrijednosti i ojačavanja standarda ljudskih prava. Vrijednosti poput vladavine prava, političkog pluralizma, jednakosti te poštivanja različitosti više ne može biti ignoriran."

Turski čelnik je rekao da je svijet nesavršena ravnoteža. Dodao je da se u svijetu nakon Hladnog rata moć više ne kreće samo oko dvije supersile: "Relativna težina Zapada u međunarodnoj ravnoteži moći polako slabi. Rastuće sile poput Kine, Indije, Brazila i Rusije pokreću centar teže u međunarodnim odnosima prema Aziji i Istoku."

Takav razvoj događaja, nastavio je turski čelnik, čini primanje Turske u članstvo Europske unije strateškim interesom Brisela. Taj bi čin, nastavio je, bila izvanredna prekretnica s povijesnim značajem u prvom kvartalu 21. stoljeća: "S članstvom Turske, Europska unija neće biti slabija već jača, politički i ekonomski."

Turska je otvorila pristupne pregovore s Europskom unijom 2005. godine, ali se njeno članstvo ne smatra izglednim u sljedećih deset godina zbog protivljenja nekih zemalja, prvenstveno Francuske. Dužnosnici Europske unije također imaju bojazni oko snage turskih političkih i građanskih institucija, od pravosuđa do neovisnih medija. Gospodin Gul je priznao da Turska ima neke manjkavosti na koje treba reagirati, ali je naglasio da u njegovoj zemlji postoji sloboda izražavanja.

XS
SM
MD
LG