Linkovi

Turski modni magazin namijenjen isključivo zaposlenim muslimankama


Modna industrija cvjeta u Turskoj, zahvaljujući njezinom mladom stanovništvu i uspješnom gospodarstvu. Taj je trend donio i jedan novi modni časopis...

Modna industrija cvjeta u Turskoj, zahvaljujući njezinom mladom stanovništvu i uspješnom gospodarstvu. Taj je trend donio i jedan novi modni časopis – Ala, čija ciljana publika je suvremena zaposlena žena, muslimanka.

U elegantnom hotelu sa pet zvijezdica, u starom dijelu grada, u toku je snimanje modnih fotografija. Ali ne za tipičnu modnu publikaciju nego za Alu, časopis namijenjen religioznoj zaposlenoj ženi koja se tradicionalno odijeva, nosi maramu na glavi.

Za samo godinu dana, časopis je uzdrmao turski svijet mode i privukao veliki broj pretplatnika, dovoljno da za suparničke, svjetovne časopise postane ozbiljna konkurencija.

Žena koja je Alu pokrenula 24-godišnja je Hulya Aslan.
“Časopis je namijenjen konzervativnim ženama,” kaže ona, “kao alternativa za njihov način života. Drugi ih časopisi nisu uključivali i predstavljali, nisu mogle u njima naći ono što one žele ili ono što njima treba."

Ala se okrenula rastućoj islamskoj srednjoj klasi koja prosperira otkako je vlast preuzela Stranka pravde i napretka premijera Recepa Tayyipa Erdogana.
Ukinuta je odredba o zabrani nošenja marama na sveučilištima – zabrana koja je Aslan primorala da se odrekne vlastitog obrazovanja.

“Prije, naše prijateljice, naše sestre, koje su glavu pokrivale, nisu imale pristupa na sveučilišta, nisu mogle studirati, nisu mogle imati život kakav su htjele. Pred njih su se stalno postavljale prepreke. Ali zadnjih 10 godina došlo je do promjena, a s njima su porasli zahtjevi i potrebe. Time što je na njih odgovorio, časopis Ala uživa nevjerojatan uspjeh.”

Jedan istaknuti islamski list kritizirao je časopis – da kvari muslimanke. Ali uspjeh Ale je takav da je postao simbol za jednu novu generaciju Turkinja koje žele svoja religiozna vjerovanja uskladiti sa svojim modnim željama.

Tuba Tunc urednica Ale, kaže: “Želim biti moderna, pokrivena, atraktivna žena, koja se s ukusom odijeva i koja zna kako svoju odjeću nositi. I ženstvena i pokrivena, šik i kvalitetno odjevena. Da budem iskrena, to je moj cilj, jer i ja to volim. I volim to vidjeti u svojem časopisu.”

S Turskom koja uživa pravi potrošački boom i Alinom nakladom od 200.000 primjeraka, ulice Istanbula pune su lijepih žena u dizajnerskim maramama i s drugim modnim detaljima.

Trgovina u kojima muslimanke mogu kupovati ograničen je broj. Ala im pomaže u tome. Nudi alternative, preporuča mjesta i odjevne predmete koji su za njih podesni i koji im dolikuju.

Časopis Ala već se tako čvrsto etablirao u turskom modnom svijetu da se planira i televizijski modni program, a onda i izdanja u arapskom svijetu i u evropskim zemljama koje imaju veliki broj muslimanskih stanovnika.
XS
SM
MD
LG