Linkovi

Turska kaže da je "neutralizirala" mnoge militante u zračnim napadima na sjeveru Iraka


Pripadnik turskih snaga sigurnosti čuva stražu u blizini zatvorenog područja nakon eksplozije u Ankari, u nedjelju, 1. oktobra 2023.
Pripadnik turskih snaga sigurnosti čuva stražu u blizini zatvorenog područja nakon eksplozije u Ankari, u nedjelju, 1. oktobra 2023.

Turski zračni napadi u sjevernom Iraku kasno u nedjelju "neutralizirali" su mnoge kurdske militante i uništili njihova skladišta i skloništa, saopćilo je Ministarstvo odbrane Turske nekoliko sati nakon što je kurdska grupa preuzela odgovornost za bombaški napad u Ankari.

Dvojica napadača detonirala su bombu u blizini vladinih zgrada u glavnom gradu Turske u nedjelju ujutro. Obojica napadača su ubijena, a dva policajca su ranjena.

Zabranjena militantna grupa Kurdistanske radničke partije (PKK) preuzela je odgovornost za napad.

"Ukupno 20 ciljeva je uništeno, uključujući pećine, bunkere, skloništa i depoe koje koristi separatistička teroristička organizacija", saopštilo je Ministarstvo, dodajući da su mnogi militanti "neutralizovani", što je izraz koji se koristio da znači ubijeni.

Operacije su izvedene u regijama Metina, Hakurk, Kandil i Gara na sjeveru Iraka.

PKK je proglašena terorističkom organizacijom od strane Turske, Sjedinjenih Država i Evropske unije. Pokrenula je pobunu na jugoistoku Turske 1984. godine i više od 40.000 ljudi je ubijeno u sukobu.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG