Linkovi

Turska zaustavlja trgovinu sa Izraelom zbog Gaze


Arhiv - Susret Netanyhua i Erdogana
Arhiv - Susret Netanyhua i Erdogana

Turska je u četvrtak obustavila svu trgovinsku razmjenu s Izraelom, saopštilo je Ministarstvo trgovine Turske, navodeći "pogoršanje humanitarne tragedije" na palestinskim teritorijama.

"Izvozne i uvozne transakcije koje se odnose na Izrael su zaustavljene, i pokrivaju sve proizvode", navodi se u saopštenju turskog Ministarstva trgovine.

Ministarstvo je dodalo da će Turska "striktno i odlučno sprovoditi ove nove mjere sve dok izraelska vlada ne dozvoli nesmetan i dovoljan dotok humanitarne pomoći u Gazu".

Obim trgovine između dvije zemlje prošle godine je iznosio 6,8 milijardi dolara.

Turska je prošlog mjeseca uvela trgovinska ograničenja Izraelu zbog, kako je navela, izraelskog odbijanja da dozvoli Ankari da učestvuje u operacijama dostavljanja pomoći u Pojas Gaze, kao i zbog izraelske ofanzive u palestinskoj enklavi.

Prethodno je u četvrtak izraelski ministar spoljnih poslova Israel Katz rekao je da turski predsjednik Recep Tayyip Erdgian krši sporazume blokirajući luke za izraelski uvoz i izvoz.

"Tako se ponaša diktator, ne obazirući se na interese turskog naroda i biznismena i ignorišući međunarodne trgovinske sporazume", objavio je Katz na mreži X.

On je rekao da je naložio izraelskom Ministarstvu spoljnih poslova da radi na stvaranju alternativa za trgovinu sa Turskom, fokusirajući se na lokalnu proizvodnju i uvoz iz drugih zemalja.

Izvještaj zasnovan na informacijama Reutersa i AFP-a.
  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG