Linkovi

Turska zatvara granicu sa Sirijom zbog nasilja


Sirijci prisustvuju pogrebnoj povorci muškarca koji je ubijen tokom sukoba sa turskim trupama u Afrinu na sjeveru Sirije 2. jula 2024. godine.
Sirijci prisustvuju pogrebnoj povorci muškarca koji je ubijen tokom sukoba sa turskim trupama u Afrinu na sjeveru Sirije 2. jula 2024. godine.

Turska je zatvorila nekoliko graničnih prijelaza u sjeverozapadnoj Siriji, dan nakon što su Sirijci pucali na turske trupe u Siriji protestirajući zbog nasilja nad svojim sugrađanima u Turskoj, izvijestila je Sirijska opservatorija za ljudska prava i drugi.

U Turskoj je policija privela oko 475 osoba osumnjičenih za napade na Sirijce širom zemlje, rekao je ministar unutrašnjih poslova Ali Yerlikaya, prenosi Reuters.

Nemiri su počeli u nedjelju nakon izvještaja na društvenim mrežama da je Sirijac seksualno zlostavljao 7-godišnju sirijsku djevojčicu. Automobili u vlasništvu Sirijaca u gradu Kajseriju su zapaljeni kao i neke prodavnice. Ljuti stanovnici rekli su Sirijcima da odu.

Sud u Kajseriju je naredio hapšenje navodnog zlostavljača, a Yerlikaya je rekao da se incident istražuje.

“Dijete i njena porodica su pod zaštitom naše države”, rekao je ministar pravde Yilmaz Tunc.

U međuvremenu, nasilje se proširilo na najmanje četiri provincije, saopćila je turska obavještajna agencija MIT. Društveni mediji prikazuju povrijeđene Sirijce, što je izazvalo nasilje preko granice u sjeverozapadnoj Siriji koju drže pobunjenici, gdje Turska ima na hiljade stacioniranih vojnika.

Najmanje četiri osobe poginule su u pucnjavi između turskih vojnika i naoružanih demonstranata u Afrinu, sirijskom gradu blizu granice s Turskom.

Na drugim mjestima širom sjeverne Sirije, civili su bacali kamenje na turske konvoje i rušili turske zastave.

Nemiri su doveli do toga da je Turska zatvorila nekoliko graničnih prelaza, uključujući prelaze Bab al Hawa i Bab al Salam. Bab al Hawa je glavni prelaz za ljude i trgovinu za više od 3 miliona stanovnika.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan okrivio je za haos grupe povezane s terorističkim organizacijama.

Ni mi, ni naša sirijska braća, nećemo upasti u ovu lukavu zamku. ... Nećemo se predati rasističkom vandalizmu”, rekao je Erdoğan.

Kada je 2011. izbio građanski rat u Siriji, Turska je primila milione sirijskih izbjeglica, a najmanje 3,2 miliona je ostalo u zemlji, prema podacima UN-a. Turska se suočila sa slučajevima ksenofobičnog nasilja, često izazvanog glasinama na društvenim mrežama ili aplikacijama za instant poruke.

"Ništa se ne može postići podsticanjem ksenofobije i mržnje prema izbjeglicama u društvu", rekao je Erdoğan.

Erdogan i sirijski predsjednik Bashar Assad sastali su se prošle sedmice u pokušaju da obnove bilateralne odnose nakon što je Turska prekinula odnose sa Sirijom suočenom sa sirijskim građanskim ratom.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG