Linkovi

Turska uvodi carinu od 40% na uvoz vozila iz Kine


Kineski električni automobil Ora
Kineski električni automobil Ora

Turska će uvesti dodatnu carinu od 40 posto na uvoz vozila iz Kine kako bi zaustavila moguće pogoršanje svog trenutnog trgovinskog bilansa i zaštitila domaće proizvođače automobila, saopćilo je u subotu Ministarstvo trgovine.

Kina se suočava sa sve većim trgovinskim pritiscima širom svijeta zbog svog rastućeg izvoza električnih vozila, za koje mnoge zemlje tvrde da ih Peking snažno subvencionira kako bi podržao svoju ekonomiju. Očekuje se da će Evropska komisija sljedeće sedmice objaviti da li će uvesti privremene dodatne carine.

Dodatna turska tarifa će biti postavljena na minimum od 7.000 dolara po vozilu, a stupa na snagu od 7. jula, navodi se u predsjedničkoj odluci objavljenoj u Službenom glasniku zemlje.

"Dodatna carina biće uvedena na uvoz konvencionalnih i hibridnih putničkih vozila iz Kine kako bi se povećao i zaštitio sve manji udio domaće proizvodnje", saopštilo je Ministarstvo trgovine.

U odluci je navedeno da ako je tarifa od 40% izračunata od cijene uvezenog vozila ispod 7.000 dolara, tada će se naplatiti minimalna tarifa od 7.000 dolara.

Turska je 2023. uvela dodatne carine na uvoz električnih vozila iz Kine i donijela neke propise u vezi s održavanjem i uslugama električnih vozila.

Vlada potiče veću proizvodnju i izvoz kako bi smanjila hronični tekući trgovinski deficit, koji je prošle godine iznosio 45,2 milijarde dolara.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG