Linkovi

Erdoğan traži od Muska da izgradi Tesla fabriku u Turskoj


Tesla fabrika u Shanghai-ju
Tesla fabrika u Shanghai-ju

Turski predsjednik Tayyip Erdoğan zatražio je od izvršnog direktora Tesle Elona Muska da izgradi Teslinu tvornicu u Turskoj, saopštila je u ponedjeljak Direkcija za komunikacije te zemlje.

Objavljeno je da je Musk rekao da mnogi turski dobavljači već rade sa Teslom i da je Turska među najvažnijim kandidatima za njenu sljedeću fabriku.

Tesla nije odmah odgovorio na zahtjeve za komentar.

Erdoğan i Musk razgovarali su tokom sastanka u Turskoj kući, neboderu u blizini Ujedinjenih naroda u New Yorku, izvijestila je turska državna novinska agencija Anadolu.

Erdoğan je u SAD kako bi prisustvovao 78. sjednici Generalne skupštine UN-a.

Erdoğan je tokom sastanka rekao i da je Turska otvorena za saradnju u oblasti vještačke inteligencije i Starlinka, kompanije za satelitski internet Muskove kompanije SpaceX, saopštila je Direkcija za komunikacije.

U njemu se navodi da je Musk rekao da SpaceX želi da sarađuje s turskim vlastima kako bi dobio potrebnu licencu za ponudu satelitskih usluga Starlink u Turskoj.

Također se navodi da je Erdoğan pozvao Muska da prisustvuje turskom festivalu aeronautike i tehnologije Teknofest u Izmiru krajem septembra i naveo da je Musk rekao da bi rado prisustvovao.

Musk će se u ponedjeljak u Kaliforniji sastati i s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom. Musk je na društvenim mrežama X objavio da će se njihovi razgovori fokusirati na tehnologiju umjetne inteligencije.

Tesla je u avgustu izrazio interesovanje za izgradnju fabrike u Indiji koja bi proizvodila jeftino električno vozilo.

Tesla trenutno ima šest fabrika i gradi sedmu u Meksiku, u sjevernoj državi Nuevo Leon, što je dio nastojanja proizvođača automobila da proširi svoj globalni otisak.

Musk je u maju rekao da će Tesla vjerovatno izabrati lokaciju za novu fabriku do kraja ove godine.

Tesline dionice su ove godine porasle za 123 posto, a proizvođač automobila je u subotu objavio da je proizveo svoj 5-milioniti automobil.

Pored upravljanja Teslom, Musk je kupio i X, ranije poznat kao Twitter, za 44 milijarde dolara 2022. godine.

Iako sebe opisuje kao apsolutistu slobode govora, Musk je ispunio neke zahtjeve turske vlade da cenzurira sadržaj u zemlji. U drugim slučajevima, kompanija za društvene mreže usprotivila se naredbama turskih sudova.

XS
SM
MD
LG