Linkovi

Pandemija sirijske izbjeglice u Turskoj uvukla u dugove


Izbjeglice u Turskoj
Izbjeglice u Turskoj

Pandemija koronavirusa prisilila je milione sirijskih izbjeglica koje žive u Turskoj u dublje siromaštvo, a mnogi su upali u dugove da bi preživjeli, pokazalo je istraživanje Turskog crvenog polumjeseca i Međunarodne federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca.

Turska je domaćin gotovo 4 miliona izbjeglica, od kojih je većina Sirijaca. Zakonski im nije dozvoljeno da rade, ali neformalne poslove pronalaze u sektorima kao što su građevinarstvo, poljoprivreda ili ugostiteljstvo.

Kada je Tursku pogodila pandemija koronavirusa, mjere zaključavanja preko noći su zatvorile mnoge takve poslove, rekao je Jonathan Brass, menadžer operacija Turske za Međunarodnu federaciju Crvenog križa, u intervjuu za VOA.

"Kao rezultat toga, [ograničilo] je sposobnost ljudi da zarade, a zatim i plate osnovne potrebe, bilo da se radi o vodi, zdravstvenoj zaštiti, električnoj energiji. I kao rezultat, rizik da padnu u teže mjere - bilo da se zadužuju, što je jedno od naših glavnih otkrića - bio je ishod toga", rekao je Brass.

Autori izvještaja kažu da su se nivoi duga među sirijskim izbjeglicama u Turskoj povećali za 50% u posljednjih godinu dana, prisiljavajući ih da usvoje različite strategije preživljavanja, a Braas kaže da su izbjeglice pravile uštede na hrani.

Međunarodna federacija društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca pruža novčanu pomoć izbjeglicama u Turskoj, koristeći novac Europske unije, što je dogovoreno u sklopu dogovora postignutog između Brisela i Ankare 2016. godine da se zaustavi protok izbjeglica u Europu.

Takozvana hitna mreža socijalne zaštite iznosi oko 18 dolara mjesečno po članu porodice.

Na konferenciji za novinare 25. juna, predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen obećala je dodatna sredstva.

"Već smo jasno stavili do znanja da ćemo i dalje podržavati Tursku i druge partnere u regiji, poput Jordana ili Libanona, koji ugošćuju milione sirijskih izbjeglica", rekla je von der Leyen novinarima. "Planiramo izdvojiti dodatnih 3 milijarde eura za podršku izbjeglicama u Turskoj do 2024. Taj novac u cijelosti će donijeti EU budžet."

Izbjeglice u Turskoj mogu pristupiti turskom programu cijepljenja protiv koronavirusa.

Brass iz IFRC-a rekao je da postoji optimizam da će ublažavanje mjera zaključavanja otvoriti više mogućnosti za izbjeglice da pronađu druge izvore prihoda.

"Od 1. juna vidjeli smo otvaranje zemlje", rekao je Brass za VOA. "Uvođenje cjepiva je vrlo važan čimbenik, i premda izbjeglice imaju puni pristup cjepivima, zdravstvenoj zaštiti, postoje prepreke s kojima se suočavaju u pogledu jezika ili informacija o tome kako pristupiti tim cjepivima."

Međutim, kritičari kažu da Europa i Zapad moraju iznijeti dugoročno rješenje za sirijske izbjeglice, uključujući brže programe preseljenja radi ublažavanja pritiska na Tursku.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG