Linkovi

Turska se pozicionira kao posrednik u sukobu u Libiji


Turski premijer Recep Tayyip Erdogan
Turski premijer Recep Tayyip Erdogan

Selim Yenel: "Turska razgovara s obje strane, i vjerujemo da je jedna od rijetkih zemalja koja to može. Na koncu to je jedini izlaz, u suprotnom vojne će akcije dovesti do sve veće pat pozicije, iz koje je diplomacija jednini izlaz."

Dok se sukobi u Libiji intenziviraju, Turska pojačava svoja nastojanja za pronalaženje političkog rješenja. Turska je jedna od svega nekoliko zemalja koje imaju veleposlanstvo otvoreno u glavnog gradu Tripoliju i konzulat u Benghaziju, centru pobunjeničke oporbe. Viši turski diplomat Selim Yenel kaže da je političko rješenje ključno za Libiju.

"Turska razgovara s obje strane, i vjerujemo da je jedna od rijetkih zemalja koja to može. Na koncu to je jedini izlaz, u suprotnom vojne će akcije dovesti do sve veće pat pozicije, iz koje je diplomacija jednini izlaz."

Turski premijer Recep Erdogan je bio u dobrim odnosima s libijskim čelnikom Moamarom Gadafijem, i sve do nedavno bio je veliki protivnik vojne intervencije, posebice uplitanja NATO saveza. U međuvremenu, Erdogan je promijenio svoje stajalište i sad podržava NATO i poziva Gadafija na silazak s vlasti. Premda takve nedosljednosti dovode u sumnju objektivnost Turske, diplomatski dopisnik Semih Idiz tvrdi da je Turska u jedinstvenom položaju u pregovorima:

"Turska uistinu posjeduje jedinstvene osobine jer je muslimanska zemlja i članica NATO saveza. Naravno, da li ćeš biti prihvaćen kao posrednik ne ovisi o tebi, već o ljudima između kojih treba posredovati, oni te trebaju prihvatiti."

Stručnjak za međunarodne odnose Cengiz Aktar sa Sveučilišta Bahcesehir u Istambulu kaže da će bilo kakvo posredovanje biti teško, ali da je veće pitanje što slijedi kad Gadafi bude svrgnut:

"U Libiji ne postoji oporbena struktura. To je veliki problem, ako Gadafi bude svrgnut s vlasti. Što će se dogoditi nitko ne zna, a to je recept za kaos."

I turski premijer Erdogan i predsjednik Abdullah Gul upozorili su da bi Libija mogla postati još jedan Irak i Afganistan. Dvojica čelnika oštro su kritizirala Francusku zbog njenog snažnog zagovaranja podrške zračnim napadima. Glasnogovornik turskog Ministra vanjskih poslova kaže da je francuska užurbanost s vojnom akcijom upropastila svaku mogućnost postizanja političkog rješenja. Francuska je tvrdila da bi odgađanje hitne akcije dovelo do velikog prolijevanja krvi u Libiji.

XS
SM
MD
LG