Linkovi

Turska ograničava ruski pristup Siriji


FILE - Russian military jets are seen at Hmeymim air base in Syria, June 18, 2016.
FILE - Russian military jets are seen at Hmeymim air base in Syria, June 18, 2016.

Ankara povećava pritisak na rusku vojnu prisutnost u Siriji svojom odlukom da zatvori svoj zračni prostor do jula za ruske civilne i vojne avione koji prevoze vojnike u Siriju.

Ankara nije navela službeni razlog za taj potez. Dok Ankara i Moskva podržavaju suparničke strane u sirijskom građanskom ratu, one su surađivale u rješavanju sukoba.

Huseyin Bagci, čelnik Turskog instituta za vanjsku politiku u Ankari, rekao je da je akcija uslijedila jer zajedničko protivljenje Turske sa svojim zapadnim saveznicima ruskoj invaziji na Ukrajinu predstavlja osnovu za Ankaru da popravi svoje zategnute odnose s Washingtonom i svojim partnerima u NATO-u.

"To je važna odluka. Tursko-američki odnosi su se dramatično poboljšali u tom pogledu. Vjerojatno su na tome inzistirali Amerikanci bilateralno i NATO kao institucija. Pokušavajući zatvoriti sve veći utjecaj Rusije u Siriji i na Bliskom istoku općenito. naravno, to nije odluka koju bi Rusi željeli vidjeti", rekao je Bagci.

Turski zračni prostor nudi najlakši put za ruske zrakoplove koji opskrbljuju vojne baze u Siriji, iako postoje alternative. No, rekao je Zaur Gasimov, ruski stručnjak na Sveučilištu Bonn, zatvaranje turskog zračnog prostora potaknut će strahove u Moskvi da Ankara surađuje s Washingtonom kako bi prekinula ruske opskrbne rute prema Siriji.

"Da bi zadržali zračnu bazu u Siriji, naravno, lete iznad turskog zračnog prostora... . Ipak, Rusija može koristiti zračni prostor Iraka i Irana da dođe do njihovih vojnih baza u Siriji", rekao je Gasimov. "Moguće je da Washington potiče pritisak na Bagdad da zatvori svoj zračni prostor."

Rusko opskrbljivanje svojih vojnih snaga u Siriji već je komplicirano odlukom Ankare da ograniči korištenje turskih voda ruskim ratnim brodovima koji se nalaze u Crnom moru prema međunarodnoj konvenciji iz Montreuxa. Konvencija dopušta Turskoj da uvede ograničenja ako dođe do rata među crnomorskim zemljama.

FILE - The Russian Navy's Project 22160 Patrol Vessel Dmitriy Rogachev 375 sails through the Bosphorus Strait on the way to the Black Sea past the city of Istanbul, Feb. 16, 2022.
FILE - The Russian Navy's Project 22160 Patrol Vessel Dmitriy Rogachev 375 sails through the Bosphorus Strait on the way to the Black Sea past the city of Istanbul, Feb. 16, 2022.

Dok Ankara nije uvela kontrolu, ruske crnomorske luke bile su glavna ruta za opskrbu ruskih snaga u Siriji, rekao je Yoruk Isik, geoanalitičar Bliskoistočnog instituta sa sjedištem u Washingtonu.

"Rusija je koristila turske tjesnace za opskrbu svoje kampanje u Siriji, a znali smo vidjeti više brodova u sedmici dana...", rekao je Isik. "I sada svi ti brodovi nestaju. Samo dva broda prošla su u cijelom zadnjem mjesecu. A govorimo o tome da je obično četiri ili pet brodova prolazilo sedmično."

Analitičari primjećuju da Moskva zadržava moćnu polugu nad Ankarom, a Turska uvelike ovisi o ruskoj energiji. A svaki napad ruskih snaga na sirijske pobunjenike koji se skrivaju na turskoj granici mogao bi potaknuti egzodus izbjeglica u Tursku.

Ali analitičar Gasimov rekao je da je ukrajinski sukob ozbiljno umanjio ruski utjecaj.

"Prostor za rusko manevarsko djelovanje u odnosu na Ankaru postao je vrlo ograničen. Turska je jedna od zemalja koja se još uvijek nije pridružila antiruskim sankcijama", rekao je Gasimov. "Za Moskvu je vrlo važno da održava dijalog s tim zemljama, a ne da povećava redove i broj zemalja koje se pridružuju sankcijama."

Moskva se suzdržala od javne kritike Ankare, a glasnogovornik Kremlja Dimitri Peskov prošlog mjeseca opisao je tursko-ruske odnose kao izvrsne. Međutim, analitičari ističu da sve veća međunarodna izolacija Moskve pruža Ankari rijetku priliku da okrene ploču protiv Moskve u odnosu koji je tradicionalno nagnut u korist Rusije.

XS
SM
MD
LG