Linkovi

Turska se sprema da nastavi kupovinu ruskog raketnog sistema uprkos primjedbama SAD


Arhiv - Prvi dijelovi odbrambenog raketnog sistema S-400 iskrcavaju se iz ruskog aviona blizu Ankare, 12. juli 2019.
Arhiv - Prvi dijelovi odbrambenog raketnog sistema S-400 iskrcavaju se iz ruskog aviona blizu Ankare, 12. juli 2019.

Turska prijeti da će nastaviti sa kupovinom oružja iz Rusije uprkos upozorenjima Washingtona. Dok SAD pojačavaju pritisak na Ankaru da odustane od kupovine ruskog protivraketnog odbrambenog sistema S-400, turski ministar odbrane Hulusi Akar je ovog mjeseca odbacio američke primjedbe. 

"To nije ofanzivni sistem", rekao je Akar i dodao da sistem ne predstavlja prijetnju za bilo koga, na bilo koji način, tamo gdje je raposređen.

"On nije rizik, prijetnja ili opasnost po druge", naglasio je turski zvaničnik.

Washington navodi da najsavremeniji radari na projektilima S-400 predstavljaju prijetnju odbrambenim sistemima NATO-a i pozvao na njihovo uklanjanje.

Međutim, iz Ankare je saopšteno da se razmišlja o kupovini nove količine ruskih projektila. Jedan izvor blizak vladi kaže da je Turska već postigla dogovor sa Moskvom.

Američki državni sekretar Antoni Blinken u aprilu je upozorio Tursku da bi mogle da joj se uvedu sankcije ako kupi drugo ruskog oružje, uključujući i dodatne raketne sisteme S-400.

Zbog zabrinutosti povodom sistema S-400, Washington je spriječio Tursku da modernizuje svoju staru vojnu avijaciju američkim avionima F-35.

Međutim, savjetnik turskog predsjednika Mesut Casin upozorio je da Washington time samo primorava Tursku da još više produbi vojne veze sa Rusijom.

"Potrebno nam je 200 borbenih aviona. To je realnost, ali nam SAD ne daju borbene avione. Tako da vi (SAD) vršite pritisak na Tursku da kupuje ruske avione, mi ne želimo da ih kupujemo", rekao je Casin i dodao: "Ali ako nam SAD ne daju borbene avione, možemo da kupujemo ruske, jer su nam ti avioni potrebni".

Analitičari predviđaju da Ankara neće kupovati novo rusko oružje prije planiranog susreta predsjednika Turske i SAD na marginama NATO samita u junu.

Arhiv- Ruski predsjednik Vladimir Putin i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rukuju se za vrijeme sastanka u Kremlju, 5. marta 2020.
Arhiv- Ruski predsjednik Vladimir Putin i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rukuju se za vrijeme sastanka u Kremlju, 5. marta 2020.

Ilham Uzgel, analitičar međunarodnih odnosa koji piše za portal Duvar News izjavio je da su američko-turski odnosi talac kupovine oružja od Rusije.

"Ona tu stoji kao kamen spoticanja i sumnjam da mogu nešto da urade", ocijenio je Uzgel. "To je preduslov koji su SAD zadale Turskoj i nisam nikada do sada vidio da je Turska do te mjere satjerana u ćošak".

Šef turske diplomatije Mevlut Cavusolgu​ kaže da Washington treba da prevaziđe svoje primjedbe, i odlučan je da Turska neće odustati od kupovine ruskih odbrambenih sistema.

Međutim, neki analitičari predviđaju da bi Ankara ipak mogla da bude spremna na dogovor ukoliko Washington ponudi određene ustupke.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG