Linkovi

Turska prijeti zabranom za tri strana medija


Internet stranice tri medija mogle bi biti zabranjene u Turskoj osim ako se ne prijave za dozvole za online emitovanje, rekao je u srijedu za dpa zamjenik predsjednika nacionalnog regulatornog tijela za emitovanje.

Američki emiter Glas Amerike, Euronews iz Lyona i Deutsche Welle iz Bona treba da dobiju licence da bi mogli da nastave emitovanje putem interneta, rekao je za dpa zamjenik šefa RTUK-a Ibrahim Uslu.

Uslu dodaje da će regulator objaviti detaljno obavještenje o svojoj odluci na svojoj internet stranici "u roku od sedam do 10 dana". Nakon toga, mediji imaju 72 sata da ispune traženo.

On je citirao propis koji je parlament usvojio 2018. prema kojem nadzorni organ ima ovlaštenje da zabrani ili suspenduje domaće i strane medijske usluge na zahtjev ako ne dobiju dozvolu od RTUK-a. Zakon je stupio na snagu 2019. godine.

"Ove tri internet stranice će biti ugašene ako se ne pridržavaju pravila", rekao je Uslu, dodajući da odluka "nema nikakve veze s cenzurom, već je dio tehničkih mjera."

"Očekujemo da se povinuju", dodao je.

Tri medija moraju osnovati kompaniju sa sjedištem u Turskoj nakon što podnesu zahtjev za dozvole, rekao je on, dodajući da je RTUK spreman zatražiti i od drugih stranih medija da dobiju licence.

U medijima u Turskoj dominiraju poslovni ljudi bliski predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu i njegovoj Partiji pravde i razvoja (AKP).

Strani novinski sajtovi u posljednje vrijeme postaju sve popularniji. Kritičari - među kojima je i İlhan Tasci, član opozicione Republikanske narodne partije (CHP) kritikovali su propis kao cenzuru.

"Nakon lokalnih medija, došlo je vrijeme da se prate i ućutkaju međunarodne novinske stranice", napisao je Tasci na Twitteru.

U 10-članom odboru RTUK-a dominiraju AKP i njen krajnje desničarski saveznik, Stranka nacionalističkog pokreta (MHP).

Prošlog mjeseca, Erdogan je upozorio da će njegova vlada preduzeti mjere protiv medijskih sadržaja za koje se smatra da su štetne za "nacionalne i duhovne vrijednosti".

RTUK je u prošlosti kažnjavao televizijske stanice i servise za streaming, uključujući Netflix, za emitovanje takvog sadržaja. Netflix i Amazon Prime su dobili pomenutu licencu 2020. godine, navodi državna novinska agencija Anadolu.

Turska se nalazi na 153. od 180 država na Svjetskom indeksu slobode medija Reportera bez granica za 2021.

Odluka RTUK-a "međunarodne nezavisne internet medije koji djeluju u Turskoj stavlja pod nadzor i postoji rizik da budu meta novčanih kazni", naveo je Međunarodni institut za štampu (IPI) u srijedu, upozoravajući na "dalje uznemiravanje medija".

Vlada "sve više suzbija političke vijesti, posebno one koje kritikuju vladu i predsjednika" uoči planiranih općih izbora 2023, rekao je za dpa aktivista za prava na internetu Yaman Akdeniz.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG