Linkovi

Turska: Prevrnuo se brod sa migrantima, stradalo osmero djece


Radnici hitne pomoći u grčkom lučkom gradu Prevezi pomažu preživjelom poslije nesreće u Egejskom moru.
Radnici hitne pomoći u grčkom lučkom gradu Prevezi pomažu preživjelom poslije nesreće u Egejskom moru.

Jedanaestoro migranata, među kojima je osmero djece, utopilo se kada se njihov brod prevrnuo nadomak zapadne obale Turske, javila je državna agencija Anadolija.

Osmero drugih spašeno je iz mora blizu grada Češme, na obali Egejskog mora.

Nekoliko sati prije toga, potonuo je drugi brod sa migrantima u Jonskom moru, blizu grčkog ostrva Paksosa, a život je izgubilo najmanje 12 ljudi. Dvadeset jedna osoba je izvučena iz mora.

Helikopteri i brodovi pretražuju područje jugozapadno od Paksosa u potrazi za preživjelima. Vlasti imaju informaciju da je na brodu bilo oko 50 osoba.

Turska je 2015. postala jedna od glavnih tačaka odakle migranti kreću na opasno putovanje morem ka teritoriji Evropske unije.

Mnogi od njih bježe od konflikta i siromaštva na Bliskom istoku i u Africi. Migracija je drastično ograničena nakon što su Ankara i EU postigle dogovor 2016.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG