Linkovi

Turska pred drugim krugom izbora


Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i njegov rival Kemal Kilicdaroglu.
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i njegov rival Kemal Kilicdaroglu.

Čini se da Turska ide u drugi krug izbora nakon što ni predsjednik Recep Tayyip Erdogan ni njegov rival Kemal Kilicdaroglu u nedjelju nisu dobili većinu glasova.

Pošto je nezvanično prebrojavanje skoro završeno, podrška birača aktuelnom predsjedniku je ispod većine potrebne da bi on ponovo pobijedio na izborima. Za sada, Erdogan je osvojo 49,3% glasova, dok je Kilicdaroglu imao 45%, navodi državna novinska agencija Anadolu.

„Još ne znamo da li su izbori završeni u prvom krugu. Ako se naša nacija odlučila za drugi krug, to je također dobrodošlo”, rekao je Erdogan (69) rano u ponedjeljak, napominjući da još uvijek treba prebrojati glasove turskih državljana koji žive u inostranstvu.

Erdogan je na vlasti već 20 godina i lider je s najdužim stažem u zemlji.

„Apsolutno ćemo pobijediti u drugom krugu... i donijeti demokratiju”, rekao je Kilicdaroglu (74), tvrdeći da je Erdogan izgubio povjerenje nacije koja sada traži promjenu.

Više od 64 miliona ljudi, uključujući glasače iz inostranstva, imalo je pravo glasa u nedjelju, navodi The Associated Pressu.

I sadašnji predsjednik Erdogan i njegov glavni protivnik Kilicdaroglu tvrde da su izbori najvažniji u historiji zemlje.

Pristalice Kemala Kilicdaroglua, predsjedničkog kandidata glavnog opozicionog saveza Turske, Ankara, 14. maj 2023.
Pristalice Kemala Kilicdaroglua, predsjedničkog kandidata glavnog opozicionog saveza Turske, Ankara, 14. maj 2023.

Erdogan je vladu pretvorio u moćno izvršno predsjedništvo koje mu omogućava da vlada dekretom. Kritičari su krivili takve centralizovane ovlasti što nisu brzo reagovali na smrtonosne potrese u februaru koji su odneli više od 50.000 života, optužbu koju Erdogan poriče.

Međutim, Kilicdaroglu obećava da će vratiti Tursku u parlamentarnu demokratiju.

Pristalice AKP-a na ulicama Istanbula, 14. maj 2023.
Pristalice AKP-a na ulicama Istanbula, 14. maj 2023.

U svom posljednjem predizbornom govoru u petak, Erdogan je optužio američkog predsjednika Joea Bidena da ga pokušava svrgnuti s vlasti putem izbora.

Washington je rekao da ne zauzima ni jednu stranu na izborima.

Odnosi između Turske i njenih tradicionalnih zapadnih saveznika postali su zategnuti posljednjih godina zbog produbljivanja veza Ankare s Moskvom i zabrinutosti oko demokratije. Kilicdaroglu obećava resetiranje sa zapadnim saveznicima Turske.

Parlamentarni izbori

Na parlamentarnim izborima, Narodna alijansa Erdoganove partije AKP, nacionalistička MHP i drugi prošli su bolje nego što se očekivalo i krenuli su prema većini.

Kritičari strahuju da će Erdogan vladati sve autokratskije ako osvoji još jedan mandat.

Hiljade političkih zatvorenika i aktivista moglo bi da bude oslobođeno ako opozicija pobijedi.

Neke informacije za ovaj izvještaj stigle su od AP-a, Reutersa i AFP-a.
XS
SM
MD
LG