Linkovi

Turska naredila hapšenje desetina svojih vojnika


Arhiva - Turski vojnici optuženi za pokušaj ubostva predsjednika Tajipa Erdogana u noći neuspjelog puta 15. jula, sprovode su u sud u Mugli, 8. marta 2017.
Arhiva - Turski vojnici optuženi za pokušaj ubostva predsjednika Tajipa Erdogana u noći neuspjelog puta 15. jula, sprovode su u sud u Mugli, 8. marta 2017.

Turski tužioci izdali su nalog za hapšenje 70 ljudi, uključujući 58 aktivnih vojnika, u sklopu istrage koja cilja pristalice imama koji živi u SAD i koji je optužen za orkestriranje pokušaja puča jula 2016. godine, javili su državni mediji u četvrtak.

Operacija je fokusirana na centralnu tursku pokrajinu Konija. Policija je sinhronizovano upala i na adrese u 27 pokrajina, javila je državna novinska agencija Anadolija.

Dvanaest od 70 osumnjičenih prethodno je izbačeno iz turskih oružanih snaga, javlja Anadolija.

Policijske operacije privođenja osumnjičenih, koji su optuženi za veze sa imamom Fetulaoh Gulenom, postale su gotovo svakodnevnica nakon neuspjelog puča 15. jula 2016. godine, za koji Gulen negira svoju bilo kakvu umiješanost.

Od tada, uhapšeno je više od 50.000 ljudi, uključujući i hiljade pripadnika bezbjednosnih službi i civilnih službenika. Oni čekaju na suđenje, a oko 150.000 ljudi suspendovano je ili otpušteno sa poslova.

Grupe za zaštitu ljudskih prava tvrde da je slom puča iskorišten da bi se "zapušila usta" kritičarima.

Vlada tvrdi da su mjere bile neophodne zbog bezbjedonosnih prijetnji Turskoj, sa kojima se zemlja suočava nakon neuspjelog puča, u kome je ubijeno 250 ljudi.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG